Nyheter

Stockholms nya stadsdel presenterad

— Nu ska ett otillgängligt och till stora delar trist område i Stockholm förvandlas till en modern stadsdel. <br></br> Det sade stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal i samband med att stadens planer för Västra City presenterades. Först ut

Satsningen på det som ska bli Västra City är indelat i tre delar: vision 2012, vision 2020 och vision 2030. Den första delen innebär en överdäckning av de nuvarande tågspåren vid Centralstationen.

— Här ska vi kunna bygga 500-700 bostäder samt kontors- och butikslokaler, förklarade Kristina Alvendal när visionen presenterades under måndagen.

Enligt Kristina Alvendal planeras det också för ett höghus på cirka 80 meter med arbetsnamnet Klarabergs Torn.

— För att det ska vara ekonomiskt möjligt att finansiera den nya stadsdelen krävs det högre byggnader än normalt. Förutom höghuset kommer byggnaderna att vara omkring 8-9 våningar, säger hon.

Kostnaden för att bygga Västra City är ännu så länge för tidigt att säga någonting detaljerat om. Enligt Jernhusen, som äger marken runt Centralstationen, blir det dyrt. Företagets beräkningar ligger kring 10-15 miljarder kronor.

— Kostnaderna enbart för Vision 2012 kommer att ligga i mångmiljardklassen. Kostnaderna finansieras bland annat med försäljningar av bostäder och kontorslokaler i den nya stadsdelen, säger Per Berggren, vd på Jernhusen.

Längre fram planeras också för bebyggelse i ett långt stråk från Centralstationen och hela vägen upp till Norra station. Dessa byggen kan inte komma igång förrän arbetet med Citybanan är klart.

— I dag har vi kraftiga barriärer av tågspår som hindrar människor från att ta del av fina vattenmiljöer. Det ska vi ändra på. Och inte minst måste vi göra något åt den förfärliga platsen runt Tegelbacken. Riktigt hur är vi inte klara med än men det ska ske, säger hon.

På torsdag fattar stadsbyggnadsnämnden beslut om att påbörja planarbetet för området.