Nyheter

Stockholmsarenan ”cabbad” och klar om två år

Peab tar idag första spadtaget på det som ska bli Stockholmarnas egen arena — för fotboll, hockey, ryttartävlingar, konserter och mycket annat.

2,7 miljarder kommer arenan kosta, varav merparten går till det skjutbara,”cabbade”, taket.

Ericsson Globe Arena, det som i dagligt tal kallas Globen, kommer att få ett syskon: Stockholmsarenan som byggs strax intill.

På dagen 24 år efter det att Globen började byggas tar Peab nu det första officiella spadtaget till den nya arena som stockholmarna, särskilt hammarbyiterna, kommer att betrakta som sin egen — trots att arenan byggs för att locka även internationella evenemang och artister.

Över 50 evenemang är redan bokade, bilsport, innebandy, skidskytte, SM-finalerna i Bandy 2013 och 214 plus en del annat.

Maximalt antal är 40 000 på konserter och liknande men 10 000 mindre på tillställningar då man vill ha enbart sittplatser.

White arkitekter och Arup Sports har designat en lätt futurisk konstruktion som är plattare än den klotformade Globen och ligger mera utsträckt längs marken.

En miljövänligt arena är det tänkt, ska klara nivå guld enligt det svenska miljöcertifieringssystemet ”Miljöklassad byggnad” kommer också att kontrolleras mot det internationella systemet LEED — Leadership in Energy and Environmental Design.

Här är nya Stockholmsarenan

Består av: En arena för idrott och evenemang med skjutbart tak.

Antal åskådarplatser: 30 000 sittplatser. 40 000 får plats vid konserter.

Byggherre: Stockholms stads bolag SGA Fastigheter.

Byggstart: Sommaren 2010.

Invigning: Planeras till december 2012.

Entreprenör: Peab.

Entreprenadform: Totalentreprenad.

Byggkostnad: Cirka 2,7 miljarder kronor, inklusive markköp och bygge av ett parkeringsgarage under arenan.n