Nyheter

Stor risk för intrång i smarta elnät

Smarta elnät innehåller IT som ska göra det lättare att övervaka och styra flödena i näten. Men den nya tekniken ökar också risken för angrepp från hackers, visar en amerikansk studie.

Det är en amerikansk säkerhetskonsult som granskat säkerheten i tre pilotinstallationer i USA. Genom att ta sig in i hårdvara och mjukvara i digitala mätare lyckades Joshua Wright på konsultbolaget Inguardians ”smyglyssna” och styra både sin egen och andras elmätare.

Rapporten från konsultbolaget har väckt stor uppståndelse i USA, rapporterar tidskriften Technology Review. Men de som jobbar med säkerhet i nätverk är inte förvånade:

– Elmätare som använder trådlös kommunikation i dag dras med samma brister som trådlösa internetuppkopplingar för tio år sedan, säger Marcus Sachs, chef för Internet Storm Center, en organisation som övervakar virus, överbelastningsattacker och annan skadlig verksamhet på internet.

Det är inte första gången som forskare och säkerhetskonsulter varnar för att elnät fyllda med IT kan råka ut för intrång och sabotage.

I början av 2009 demonstrerade säkerhetskonsulter på det amerikanska företaget Ioactive hur styrenheter i smarta elnät visat sig vara sårbara för nätverksmaskar och liknade typ av skadlig kod.

Läs resten av artikeln på Ny Tekniks nätupplaga