Nyheter

Stora Kakelpriset till Malmö Live

Stora Kakelpriset tilldelas årligen en arkitekt eller motsvarande som svarat för utformningen av byggnadsobjekt i Sverige där keramiska plattor använts på ett sätt som väl tillvaratar materialets egenskaper. Foto: Bojana Lukac, Malmö stadsbyggnadskontor.

I går, den 24 november, presenterades vinnarna av Byggkeramikrådets priser inom byggkeramik. Kristian Lars Ahlmark från schmidt/hammer/lassen/architects fick motta Stora Kakelpriset 2016 för Malmö Live.

Båda tävlingarna handlar om att på ett nytt och kreativt sätt använda sig av kakel och klinker inom modern arkitektur.
Stora Kakelpriset 2016 gick till Kristian Lars Ahlmark från schmidt/hammer/lassen/architects med motiveringen: 
”Ett mycket komplext projekt som utförts med stor precision. De keramiska fasaderna har en stor betydelse för byggnadens precisa, men samtidigt lekfulla uttryck. Med en kontrollerad färgvariation bryts byggnadens skala ned och förstärker, på ett subtilt sätt, uppdelningen av det sammansatta programmet på samma gång som en kraftfull helhet har skapas. Volymernas keramiska ytskikt anpassar sig väl till stadens varierande tegelytor, och tar traditionen in i framtiden. Byggnaden har blivit ett nytt landmärke i staden och en inbjudande ”fond” i det nära stadsrummet.”
Byggherre är Malmö Stad och Skanska Sverige AB. Keramiken är levererad av Moeding Keramikfassaden GmbH och plattsättningsentreprenör: Skanska Sverige AB. 
Vinnare av Kakeltävlingen 2016 blev Louise Karlsson och Aleksandra Borzecka, Chalmers tekniska, för bidraget ”Marknaden & Marknaden”. Kakeltävlingen vänder sig till studenter vid arkitekthögskolor i Sverige och anordnas varje år i samråd med Sveriges Arkitekter. 
Årets tävlingsuppgift har varit att omvandla Förbindelsehallen i Slakthusområdet i södra Stockholm till en framtida saluhall.
Jenny Marcuson Fors