Nyheter

Storbedragare upptaxeras

Två byggbolag i Stockholmsområdet har systematiskt slussat stora summor pengar till bolag i Estland för att frigöra medel till svarta löner i Sverige.
En 56-årig man, som 2013 dömdes till 5,5 års fängelse för grovt bedrägeri, upptaxeras nu av Skatteverket.

Skatteverket kräver ett tiotal företrädare på miljonbelopp i skatt och skatteböter. Bolagen ifråga ingår enligt Skatteverket i en företagskrets inom byggbranschen med samma formella företrädare, som fakturerar varandra och övertar verksamhet från varandra. Tidigare bolag har ofta bara varit verksamma en kortare tid innan de försatts i konkurs, med större utbetalningar av lönegarantimedel som följd.

Flera nära släktingar till 56-åringen – som var efterlyst och jagad i flera år innan han greps utanför Norrtälje 2015 – finns med bland företrädarna. En av dem har i förhör med Skatteverket uppgett att han inte vet något om verksamheten i bolagen i fråga och att han upplever sig själv närmast som en ”målvakt”. 

De företrädare som nu upptaxeras med varierande summor bor i Stockholmsområdet, Uppsala och Västeråstrakten.
Exempelvis upptaxeras vd: n för ett entreprenadbolag i Uppsala med totalt 490 000 kronor för åren 2014 och 2015. Dessutom har Skatteverket beslutat att ta ut ett skattetillägg, en straffavgift, på 40 procent av summan.

Den bedrägeridömde 56-åringen upptaxeras med 1 650 000 kronor för 2014 och 2015 och ett skattetillägg på 40 procent av summan.

I januari 2013 dömdes han av Svea Hovrätt till fem och ett halvt års fängelse och näringsförbud till och med år 2020 för bland annat penninghäleri, grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Det handlade om kontokortsbedrägerier och enligt domen rörde det sig om cirka 18 miljoner kronor i fullbordade brott och cirka 7 miljoner kronor i så kallade försöksbrott.

Han lyckades dock att hålla sig undan i över två år, tills polisen i maj 2015 kunde gripa honom vid en fritidsfastighet i Norrtälje kommun.

I maj förra året krävdes hans bolag, som finns i Stockholmstrakten och som jobbar med bland annat anläggning och bygg, på över fem miljoner kronor i skatt och skatteböter.  Enligt myndighetens granskning har företaget använt sig av ett upplägg med svart arbetskraft, falska fakturor till både svenska och estniska bolag.