Nyheter

Storbråk om lyxvillorna

De skulle sälja exklusiva småhus ritade av Gert Wingårdh och Thomas Sandell. Men samarbetet mellan Sköna Hus och Arkitekthus slutade i storbråk och konkurs.

Bolaget Arkitekthus bildades 2004. Affärsidén var att med hjälp av kända svenska arkitekter sälja exklusiva arkitektritade hus till rimliga priser. Bolaget anlitade Gert Wingårdh, Thomas Sandell, Claesson Koivisto Rune och Tham & Videgård Hansson.

Företaget Byggnadsföretaget Sköna Hus Mjöbäck AB åtog sig att bygga husen på totalentreprenad.
— De ska ha heder av att de vågade satsa. Men tyvärr kom problemen ganska fort, säger Staffan Tilly, en av grundarna till Arkitekthus Produktion i Mälardalen som nu gått i konkurs.

Av de 47 villor och 11 lägenheter som Sköna Hus hann bygga åt Arkitekthus är inget färdigställt, enligt Staffan Tilly.
— Alla har besiktningsanmärkningar som inte har rättats till. Det stora problemet var att de inte växte i samma takt som vi, det blev förseningar, säger Staffan Tilly.

För Arkitekthus blev det en negativ spiral där mängden hus med besiktningsanmärkningar växte samtidigt som kunderna höll inne med slutbetalningen för husen.

— Ett stort problem var att våra säljare inte kunde ägna sig åt att sälja hus utan åt att prata med missnöjda kunder och ligga på Sköna Hus, målare, snickare för att få dem att rätta till anmärkningarna. Vi fick ta det ansvar som Sköna Hus skulle gjort. Sedan kom lågkonjunkturen och då blev det konkurs, säger Staffan Tilly.

Nu skyller Sköna Hus och Arkitekthus på varandra. Arkitekthus hävdar att Sköna Hus är skyldig dem över 11 miljoner kronor för att de inte färdigställt ett antal villor. Sköna Hus hävdar att Arkitekthus är skyldiga dem över 10 miljoner kronor .

Såväl Arkitekthus som Sköna Hus lämnar en rad arga kunder efter sig.
Sköna Hus ska genom bolaget Sköna Hus Försäljnings AB leva vidare i ett nära samarbete med en stor hustillverkare enligt Ulrik Von Schedvin

Från och med årsskiftet ingår Arkitekthus i Svenska Husgruppen.