Nyheter

Storbrand vid NCC:s miljardprojekt i Göteborg

Vattenparken Oceana som NCC nu bygger skulle stå klar till sommaren. Foto: Henrik Ekberg
Vattenparken Oceana som NCC nu bygger skulle stå klar till sommaren. Foto: Henrik Ekberg

En storbrand utbröt på måndagsförmiddagen vid Lisebergs nya vattenpark Oceana Vattenvärld som NCC bygger. På måndagskvällen uppgav polisen att en person fortfarande saknas och 16 personer har fått uppsöka sjukvård för lindriga skador.

Larmet om branden vid Oceana Vattenvärld inkom vid 10-tiden på måndagsförmiddagen. Enligt Liseberg startade branden vid en av vattenattraktionerna utanför byggnaden och spred sig sedan till delar av bassänghallen. Under dagen spred sig svart rök över centrala Göteborg och flera explosioner inträffade i det brandhärjade området.

”I samband med arbetsmoment”

Enligt NCC:s presschef Amelie Winberg är det inte klarlagt än hur branden startade.

– Det vi tror är att det var i samband med ett arbetsmoment. Det verkar alltså inte ha självantänt eller vara anlagt eller något sådant, säger hon och fortsätter:

– Men det är fruktansvärt detta, vi är bestörta, det är en katastrof.

Hon säger också att några medarbetare har varit på läkarkontroll, men det ska inte handla om några personskador. Hur många byggarbetare som fanns på platsen vid tillfället kan hon inte svara på än.

En person saknas

En person saknas fortfarande, enligt polisens uppgifter vid 20-tiden på måndagskvällen, och totalt sexton personer har fått uppsökt sjukvård för lindriga skador, samtliga har lämnat sjukhuset. Den saknade personen ska enligt NCC ha arbetat ”på direkt uppdrag av Liseberg”.

– Vi är bestörta över olyckan på Oceana Vattenvärld i Göteborg. Våra tankar går till anhöriga, vänner och kollegor till den person som saknas. Vi vill inte spekulera i vad som har hänt utan utredningar får visa vad som har orsakat olyckan. Just nu fokuserar vi på att bistå räddningstjänsten, stötta vår kund och ta hand om våra medarbetare, säger Niklas Sparw, affärsområdeschef NCC Building Sverige

Grov allmänfarlig vårdslöshet

Andreas Andersen är vd på Liseberg.

– Vi är djupt bestörta över den förödande händelse som inträffat på Oceana Vattenvärld. Vår främsta uppgift nu är att bistå polisen i sökandet efter den saknade personen och att stötta anhöriga och drabbade, säger han.

Enligt polisen är en ”särskild händelse” inledd med anledning av branden och just nu hanteras händelsen som en arbetsplatsolycka. Lite senare på måndagskvällen kompletterade polisen med rubriceringen grov allmänfarlig vårdslöshet. Det är oklart när närmare tekniska undersökningar kan genomföras vid brandplatsen, uppger polisen.

Det närbelägna och nybyggda Lisebergshotellet Grand Curiosa Hotel utrymdes under dagen, liksom flera andra byggnader i området.

Foto: Henrik Ekberg

Byggstartades 2018

Bygget av Lisebergs nya storsatsning inleddes 2018 och sker i samverkan mellan NCC och Liseberg och inkluderar bland annat ett upplevelsehotell och vattenpark. Liseberg har budgeterat uppdraget till cirka två miljarder kronor. Själva hotellet stod klart redan förra året. Vattenparken Oceana var tänkt att invigas under 2024.

Oceana kommer att bli cirka 13 600 kvadratmeter stort med en badyta om cirka 6 000 kvadratmeter inomhus och 4 000 kvadratmeter utomhus. I vattenparken planeras för bland annat 14 åkattraktioner. Oceana ska rymma cirka 1 750 personer.

Liseberg håller tillsammans med NCC en pressträff på tisdagen klockan 11.00.

Till vänster syns Liseberg och längst till höger syns vattenparken med vattenrutschkana. Illustration: NCC

Fakta upplevelsehotell

  • Projekt: Liseberg Grand Curiosa Hotel 
  • Kund: Liseberg Skår AB
  • Byggtid: 2018-2023
  • Huvudentreprenör: NCC Building
  • Kontraktsumma: ca 850 MSEK

Fakta vattenparken

  • Projekt: Oceana
  • Kund: Liseberg Skår AB
  • Byggtid: 2020-2024
  • Huvudentreprenör: NCC Building