”Storföretag bättre på säkerhet”

”Storföretag bättre på säkerhet”
Dagens manifestation ska ses som en uppmaning till småföretag och utländska företag att bli bättre på säkerhetsarbete. Det anser Byggnads ordförande Hans Tilly.

— Det känns nästan lite förbjudet att säga det, men min uppfattning är att större svenska byggföretag mestadels är riktigt bra på säkerhetsarbete. Däremot är utländska företag och små byggföretag ofta sämre, säger Byggnads ordförande Hans Tilly till Byggvärlden.

Han anser därför att dagens manifestation ska ses som en uppmaning till de sistnämnda kategorierna att skärpa sig.

— De måste tänka mer på säkerheten. Och det måste få kosta, fortsätter han.

I dagens DN Debatt skriver Hans Tilly, tillsammans med Metalls ordförande Stefan Löfven att de minskade anslagen till Arbetsmiljöverket har gjort att myndighetens inspektörer inte hinner inspektera och ställa nödvändiga krav på arbetsgivare som brister i sitt säkerhetsarbete.

— Det handlar om en generell minskning av resurserna på arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverkets minskade anslag ingår i detta och det påverkar såklart olycksstatistiken. Jag träffar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström om en vecka och då ska jag fråga henne vad regeringen tänker göra åt detta, säger Hans Tilly.

Relaterade artiklar

Byggnads: Det är läge att växla upp
Satsning på ökad kunskap om mens och graviditet
Nu blickar vi framåt för branschens bästa!
Komplicerad avtalsrörelse att vänta