Nyheter

Storsatsning på elflygstillverkning

Under de kommande åren planerar Heart Aerospace att etablera en komplett industrianläggning för elflygplan vid Säve flygplats.
Under de kommande åren planerar Heart Aerospace att etablera en komplett industrianläggning för elflygplan vid Säve flygplats. Illustration: Castellum / Krook & Tjäder

Heart Aerospace storsatsar på Gateway Säve i Göteborg, ett område som ägs och utvecklas av Castellum. Under de kommande åren planerar Heart Aerospace att etablera en komplett industrianläggning för elflygplan vid Säve flygplats. En satsning som innefattar nytt huvudkontor, forskningscenter och en anläggning för slutmontering av flygplan.

Heart Aerospace utvecklar bland annat det eldrivna passagerarflygplanet ES-30 som genererat beställningar på flera miljarder kronor. För närvarande har bolaget cirka 130 medarbetare och till år 2025 räknar man att ha cirka 500 anställda. Heart Aerospace är sedan tidigare etablerade i området.

– Den här satsningen markerar en ny epok inom flygindustrin. Det är också en viktig milstolpe i förverkligandet av visionen om Gateway Säve, som en arena för världsledande utveckling av morgondagens hållbara mobilitetslösningar och ett nationellt centrum för fossilfri mobilitet, säger Mariette Hilmersson, vd på Castellum Väst AB.

– Göteborg har utmärkt sig som en drivande kraft inom elektrifiering med forskningsanläggningar i världsklass, som exempelvis SEEL, och har ett stort kluster av företag fokuserade på batteri- och elfordonsutveckling. Den ambition som Castellum och Göteborgs Stad har för Gateway Säve är verkligen unik och det är därför vi har beslutat att etablera vår nya industri här, säger Sofia Graflund, operativ chef på Heart Aerospace.

Samtliga Hearts byggnader designas och ritas av Nils Andréasson Arkitektkontor.