Nyheter

Storsatsning på prefab

Här tillverkas avloppsgrodor enligt kundens behov. 24 anställda arbetar idag på Knappens Prefab. Foto: Catharina Olsson-Lindh

Dahl Sverige, som i år fyller 100 år, satsar stort på prefabområdet genom dotterbolaget Knappens Prefab som själv firar 10 år och passade på att visa upp både produktsatsningen och sina nya lokaler i samband med firandet.

Det var ganska precis ett år sedan VVS-koncernen Dahl Sverige förvärvade Knappens Prefab i Ljusdal som är verksamma inom bygg- och VVS. Till största del tillverkar de prefabricerade avloppsgrodor, cirka 1 600 i månaden som konstrueras och produceras enligt kundens önskemål.
Koncernledningen var på plats under Knappens 10-årsjubileum och passade också på att berätta om nya produktsatsningar inom prefabområdet.
– Vi kommer att förlägga vår framtida utveckling på prefab här i Knappens nya lokaler i Ljusdal. Det är här kompetensen finns, säger Tomas Johansson, vd på Dahl Sverige.
Hos Knappens ska man nu sköta utveckling och tillverkning av en prefabricerad våtrumskassett som monteras i badrum. Den gör att stambyten går snabbt och lätt.
– Vi har förfinat den här produkten som nu klarar alla våtrumsrekommendationer. Kallt och varmt vatten skiljs åt. I kassetten finns alla installationer på plats och du monterar den utanpå väggen, som med den vägghängda toalettstolen inte bygger ut mer än den golvstående toalettstolens storlek, säger Patrik Persson, platschef på Knappens.
Våtrumskassetten går att få kaklad eller plåtklädd i valfritt mönster. Man kan koppla på en lucka för vattenmätare och kassetten förbereds också för anslutning till dusch, tvättställ, tvättmaskin och handdukstork.
– Det här är ett modernt sätt att stamrenovera, säger Jörgen Hylander, vd på Knappens.
Han berättar att företaget har tre produktområden; förutom avlopp och våtrumskassetten så utvecklar man också installationsväggar för badrum.
– Ramverket konstrueras enligt bärighet och mått. Det här är alltså en lösning som levereras till kund och monteras utanpå tätskiktet. Vi har inte börjat marknadsföra den här produkten ännu och jag tror rentav att den kan bli ännu större än våtrumskassetten. Med den takt som bostäder byggs idag är det nödvändigt med effektivare metoder, säger Jörgen Hylander.
Han hoppas kunna nyanställa ännu fler medarbetare framöver i och med satsningen och framtida produktutvecklingar som ligger i pipeline. Man har utökat lokalerna med 1 300 kvadratmeter till totalt 3 700 kvadratmeter och är idag 24 anställda.
Jenny Marcuson Fors