Nyheter

Största bygget finns i Västerås

Det nya kraftvärmeverket i Västerås ska använda återvunnet trä som bränsle. Bild: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB.

Västerås nya kraftvärmeverk, Block 7, möter Mälarenergis mål om att endast använda återvunna och förnyelsebara bränslen från år 2020.

Byggfakta listar projektet som det största som byggstartats kvartal 2 2017. 

I projektlistan för största byggprojekt kvartal 2, 2017, ligger Block 7 av Västerås Kraftvärmeverk i toppen. Näst störst för perioden är Konghälla Shopping i Kungälv. En nybyggnad av Campus för Mälardalens högskola ligger på tredje plats. Detta enligt Byggfakta.

Det var i juni som Block 7 vid Norra Seglargatan i Västerås byggstartade. Den nya anläggningen kommer att tas i bruk år 2020 och ersätter de äldre delarna, som varit i drift sedan 1963 och som eldas med kol och olja.

Block 7 kommer att eldas med återvunnet trä som bränsle och därmed används endast återvunna och förnybara bränslen i kraftvärmeproduktionen. Västerås stad kommer att nå sina miljömål och fjärrvärmekunderna får en trygg, prisvärd och hållbar uppvärmningsform.

Med en planerad kapacitet på 150 MWth (termisk effekt) kommer Block 7 stå för cirka 36 procent av värmeproduktionen och Block 6 för cirka 50 procent. De två blocken täcker då cirka 86 procent av värmeproduktionen.

Panna 4 som inte körts på flera år kommer att stängas.

– Jag är stolt över att vi vågar gå framåt och stolt över Mälarenergis personal som gjort jobbet som tagit oss hit. Alla de som vårdat och driftat Panna 4 ska också vara stolta. Kraftvärme med Panna 4 har varit en fantastisk lösning för sin tid, säger Niklas Gunnar som är affärsområdeschef för Värme inom Mälarenergi.

Mälarenergi investerar 1,7 miljarder kronor i projektet där Sumitomo Foster Wheeler uppför panna, och GE levererar rökgasrening. Upphandlingen för turbinen och bränsleberedningen är inte klar ännu. Arkitekt är Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB.

Projekteringen av Block 7 har pågått sedan 2015 och i oktober 2016 tog Mälarenergis styrelse ett enhälligt beslut om att gå vidare med investeringsplanerna.
 

De fem största startade byggprojekten kvartal 2, 2017

Projekt         Byggherre    Entreprenör Byggvärde

1)     Nytt block på kraftvärmeverk, Block 7, 
Norra Seglargatan i Västerås        Mälarenergi  Delvis upphandlad     2 Mdkr

2)     Nybyggnad av Galleria, Konghälla Shopping                 
Kungälv          Adapta Konghälla Serneke Bygg AB     900 Mkr

3)     Nybyggnad av Campus, Mälardalens 

högskola i Eskilstuna     Serneke Proj.utv AB    Serneke Bygg Öst AB 700 Mkr

4)     Nybyggnad av Tinnerbäckshuset

Linköping     Region Östergötland Försörj.centrum   Peab Sverige AB  ca 600 Mkr

5)     Nybyggnad av kontorshus och affärslokaler, 

Point Hyllie, Malmö     
       Annehem Bygg & Projekt          Peab Sverige AB       ej officiell

            

Av: Jenny Marcuson Fors/Olle Bergqvist

Källa: Byggfakta