Nyheter

Största passivhuset dubbelt prisat

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg. Foto: Region Skåne / Terje Östling

Årets Bygge har tilldelats Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg som samtidigt tog hem Årets Fasad 2017. Vinnaren korades av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson vid Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm under måndagskvällen.

Rättspsykiatriskt Centrum (RPC) i Trelleborg är ritat av BSK Arkitekter som tillsammans med Region Skåne och MVB Syd har skapat en framåtsyftande vårdmiljö och ett av Sveriges största passivhus. En 12 700 m² stor byggnad som producerar mer energi än den förbrukar. RPC inrymmer förutom högspecialiserad rättspsykiatrisk vård även forskning och utbildning. BSK Arkitekter fick uppdraget att utforma byggnaden efter att ha vunnit en arkitekttävling 2011.

RPC Trelleborg är resultatet av hårt arbete och intensiv samverkan. Tillsammans har vi åstadkommit riktigt bra arkitektur. En modern vårdmiljö för patienter och personal i en uthålligt hållbar byggnad som till och med genererar energi tillbaka, säger Stina Ljungkvist, VD på BSK Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Det var ett fantastiskt lagarbete. Vi gjorde ett gediget förarbete och hade ett öppet klimat ända från början. Det avgjorde, säger Patrik Rosén projektledare på Region Skåne.

Juryns motivering, Årets Bygge till RPC Trelleborg:

”Ett gediget förarbete har lett till en väl genomförd upphandling. Den strikta genomförandeplanen ger förutsättningar att uppnå uppsatta vård- och arbetsmiljökriterier. Ger ljus och rymd och gör att högt uppställda krav och teknisk miljöanpassning får byggnaden i sig att aktivt bidra till samhällets energibalans. Den höga säkerhetsnivån har främjat en robust kvalitetsnivå med långlivade material som kan åldras vackert. Ett lyckat slutresultat har sin bakgrund i en väl genomförd samverkan i tillvaratagandet av tidigare vunna kunskaper och en excellent genomförd byggprocess.” 

Årets Bygge delas ut av tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. 

Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg vann även Årets Fasad 2017, byggbranschens pris för Sveriges bästa husfasad som delas ut av SPEF, Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening.

Juryns motivering lyder:

”Vinnaren av Årets Fasad 2017 är ett föredöme när det gäller hänsyn till omgivande miljö samtidigt som landskapet tillförs en spännande byggnad som har förutsättningar att bli ett landmärke för regionen. Den innovativt utformade fasaden präglas av en livfullhet och elegans som tydligt indikerar kvalitet och noggrannhet. Utformningen är harmonisk samtidigt som det leker med våra sinnen och retar spänningsnerven på ett lustfyllt sätt.”

Till Årets Leanbyggare utsåg juryn för Årets Bygge Moelven Byggmodul AB i Värmlandsbro.