Nyheter

Stort intresse när Byggfakta tog steget in på börsen

Henrik Lif, styrelseordförande och Stefan Lindqvist, koncernchef, ringer i klockan för Byggfakta Groups börsintroduktion. Foto: Samuel Karlsson

Nu har Byggfakta Group tagit steget in på Nasdaq-börsen i Stockholm. Introduktionen firades med traditionsenlig klockringning tidigare idag. 
– Det är en milstolpe i företagets historia men bara början på vår fortsatta resa, säger Stefan Lindqvist, vd för Byggfakta Group.

Intresset inför börsintroduktionen av Byggfakta Group har varit stort från investerare och marknadens aktörer. Erbjudandet inför börsintroduktionen bestod av både nya aktier emitterade av Byggfakta Group och befintliga aktier i bolaget, och marknadsvärdet uppgick till cirka 16,4 miljarder kronor

– Det har varit jättepositivt och många intressenter. De ser möjligheterna med vår verksamhet där vi kan vara med och hjälpa till att digitalisera byggbranschen ännu snabbare. Det har varit en oerhört positiv känsla, säger Stefan Lindkvist.

Hur känns det nu när ni kommit i mål med börsintroduktionen?

– Det här är inte målet. Det är bara ett steg i vår fortsatta resa men det är en kvalitéts-stämpel för bolaget att kunna vara på börsen. Det ger oss också en hel del möjligheter att utveckla vår verksamhet i en publik miljö.

Kan du sätta börsintroduktionen i ett perspektiv i företagets historia?

– Det är helt klart en milstolpe. Byggfakta har funnits länge och från början var det bara ett svenskt bolag. Efter ett tag blev vi ett nordiskt bolag och därefter tog vi steget ut i Europa. Nu har vi även förvärvat i Australien och det gör oss till en global aktör. Vår fortsatta ambition är att vara det bolaget som leder vår nisch i världen när det gäller att utveckla både nya produkter och tjänster. Det är fantastisk kul att kunna göra det från Ljusdal och Hälsingland.

Hur länge har ni haft som målsättning att börsintroducera bolaget?

– Börsintroduktionen i sig har inte varit en målsättning utan det har varit ett sätt att få tillgång till mer kapital. Och det är därför vi gör nu i det här skedet av bolagets utveckling. Nu kände vi att det var rätt läge och vi har jobbat intensivt sedan i våras med att förbereda introduktionen.

Vilka nya möjligheter innebär det att få in nytt kapital?

– Vi har en ganska tydlig målsättning för bolaget. Vi har en målbild att vi ska växa organiskt med tio procent varje år. Vi ska också växa genom förvärv med mellan fem och femton procent varje år. Det har vi förhoppning att göra med egen kassa. Skulle vi behöva ett större förvärv som inte täcks av vår egen kassa är aktiemarknaden en utmärkt plats att vara på för att det ska vara möjligt att genomföra.

Har du någon ytterligare reflektion så här direkt efter klockringningen?

– Jag kan inte låta bli att tycka det är fantastiskt kul att kunna göra det här från ett bolag i Ljusdal. Det sticker ut i det här sammanhanget att vi inte sitter i någon storstad och ändå kan leda den här utvecklingen i världen, säger Stefan Lindqvist, vd för Byggfakta Group.

Byggfakta, med huvudkontor i Ljusdal, ägs i dag av riskkapitalbolagen Stirling Square Capital Partners och TA Associates. Byggfakta Group tillhandahåller en ledande digital plattform med lösningar som ”sammanför aktörer i byggindustrins värdekedja, maximerar försäljningen och förbättrar effektiviteten för sina kunder”. Kärnverksamheten består av fyra produktsegment som riktar sig till olika intressenter i byggindustrins värdekedja. 

Byggfakta Group har cirka 43 000 befintliga kunder, över en miljon aktiva byggprojekt, över 160 000 byggprodukter och mer än 137 000 upphandlingar per år, på marknader som Norden (Sverige, Finland, Danmark och Norge), Storbritannien, Portugal, Spanien, Schweiz, Australien, Nya Zeeland, Asien och USA.

Byggfakta äger bland annat tidningarna Byggvärlden och Byggfakta.