Nyheter

”Stort steg att gå till byggbranschen”

Rosie Linder är inköpare på NCC och beskriver det som sitt drömjobb. <br></br> — Jag triggas av affärer och förhandlingar, säger hon.

Även privat gillar Rosie Linder att shoppa. Och hon är en medveten konsument som jämför priser och hellre väntar till julrean innan hon slår till.

Rosie är det försvenskade smeknamnet av Roshanak. Rosie Linder föddes i Iran för 40 år sedan. Hennes familj flyttade till Sverige under kriget mellan Iran och Irak.
— Min moster hade bott här länge, så det var ett ganska naturligt val, berättar hon.

Hon var 18 år när hon kom till Sverige tillsammans med sina föräldrar och två bröder. Känslan att komma hit beskriver hon som ren lycka. Hon upplevde en stor frihet och var glad över att kunna läsa vidare på universitetet.
— Jag trivdes från första dagen och blev helt förälskad i det svenska språket, det lät som en sång, säger hon.

När hon lämnade Iran hade hon just avslutat sin gymnasiegång. Väl här valde hon att utbilda sig till civilekonom.

När hon jobbade som controller på Ericsson 2001 blev hon headhuntad till NCC. Hon började som controller på NCC Roads med ansvar för Ryssland och Baltikum. Arbetet bestod i att samordna och analysera den ekonomiska redovisningen från de olika länderna.

— Det var ett väldigt stort steg för mig att gå till byggbranschen. Jag fick lära mig allt från början, säger hon.

När hennes verksamhetsområde på Roads lades ner 2005 såg hon sig om efter ett inköpsjobb.
Det fanns en lucka på NCC Purchasing Group och där hon har jobbat de senaste tre åren.

NCC Purchasing Group jobbar med att sänka inköpskostnaderna för hela NCC-koncernen. Det gör man genom att samordna inköpen för hela koncernen, handla utomlands och skriva långsiktiga avtal med utvalda leverantörer.

Nu är Rosie Linders främsta ansvarsområde att skriva koncernavtal för vad NCC kallar för indirekt material, det vill säga handverktyg, resor, marknadsföring och kontorsmaterial. Det är varor som NCC spenderar 150 miljoner kronor på per år.

Men hon har även fått i uppdrag att effektivisera inköpen för fler varor, bland annat IT-produkter och handverktyg. NCC Purchasing Group har just avslutat ett pilotprojekt som handlar om att köpa stora volymer av en vara tillsammans med andra bolag i Europa.
— Då får vi större inköpsmakt. Det är väldigt nytänkande, jag tror inte något annat byggbolag i Norden gör så, säger Rosie Linder.

Projektet avslutades i september och har gett ett bra resultat, enligt Rosie Linder. Hon säger att man lyckades få till stånd ”en betydande besparing.”
— Det finns en stor besparingspotential här, säger hon.

Rosie Linder

Ålder:40 år.

Bor:I villa i Danderyd.

Familj: Gift med Johan och har två döttrar, Natalie, nio år, och Nicole, sex år.

Fritidsintressen:”Resor är det största intresset för hela min familj. Jag älskar att åka till andra länder. När jag åker till Turkiet och Grekland påminns jag om min barndom i Iran”.

Utbildning:Civilekonom.

Titel: Koncernavtalsansvarig.

Bästa och sämsta med jobbet: ”Det bästa är den dynamiska internationella miljön med mycket människokontakter. Det sämsta är de hårda tiderna nu, det påverkar stämningen här på företaget”.

Dold talang:”Jag målar tavlor, mest för att jag själv tycker att det är jättekul. Det blir mest motiv åt det moderna hållet.”