Nyheter

Störtdykning för byggsektorn

Var femte byggföretag räknar med att behöva säga upp personal under det kommande året. Det visar Företagarnas småföretagarbarometer, där den största nedgången sedan bankkrisen gör sig synlig. Värst ställt är det inom byggsektorn.

— Småföretagen inom byggsektorn är mest pessimistiska inför framtiden. Det är enda branschen som hamnar på minus i barometern, vilket inte skett på tio år, säger Lars Jagrén, chefsekonom på Företagarna.

Markant fler småföretag inom byggbranschen tror på sämre än på bättre tider under de kommande tolv månaderna. Det är en störtdykning från vårens mätning, då byggsektorn hamnade bland de fyra branscher som såg mest positivt på framtiden: plus 75 i konjunkturindikatorn. För de nästkommande 12 månaderna är synen nattsvart och har hamnat på minus 7.

— Det är en rejäl sänkning på ett år. Från förväntningar om expansion och bra tider, till att vänta sig total tvärnit på byggmarknaden, konstaterar Lars Jagrén.

22 procent av de 463 småföretagen som tillfrågats i undersökningen räknar med att behöva säga upp personal under det kommande året. Cirka 13 procent tror däremot det blir aktuellt med nyanställningar medan resterande inte väntar sig någon ändring av personalstyrkan.

Lars Jagrén tror inte att småföretagarna är negativa i överkant.
— Tittar vi historiskt är det snarare så att företagen tenderar att bli överoptimistiska. I kristider tänker företagarna gärna att ”det kan inte bli värre”. Men det kan det, säger han.

Branschorganisationen Företagarnas och Swedbanks Småföretagarbarometer bygger på intervjuer med totalt 4 630 företag med 1-49 anställda. Tio procent av de tillfrågade (463) är byggföretag.