Nyheter

Strängbetong och Ruukki bygger stommen till Mall of Scandinavia i Solna

Strängbetong och Ruukki har tillsammans fått i uppdrag av Peab att bygga stommen till Mall of Scandinavia, ett nytt shoppingcenter i Arenastaden i Solna. Ordern är totalt värd cirka 740 miljoner kronor och är för Strängbetongs del den hittills största entreprenaden någonsin. Strängbetongs åtagande är bl a att konstruera, producera och montera 260.000 kvadratmeter betongbjälklag och 40.000 kvadratmeter väggar. Ruukkis del av avtalet består i att dimensionera, tillverka, leverera och montera en komplett stålstomme till hela köpcentrumet.

När gallerian står klar i Solna 2015 kommer Mall of Scandinavia att vara Skandinaviens största köpcentrum. Den totala bruttoarean uppgår till cirka300 000 kvadratmeteroch byggnaden kommer att bli sju våningar hög, varav tre plan som innehåller ca 250 butiker och ett antal restauranger.

Den nya byggnaden ligger intill nya Friends Arena, Nationalarenan i Solna, som just nu byggs av bland andra Strängbetong och Ruukki. Montaget av stommen påbörjas under september i år och beräknas färdigställt efter två år, september 2014.

Byggnaden omfattas av Miljöklassningssystemet BREEAM.

Projektets komplexitet, omfattning och innehåll, med pelare och balkar av stål med bjälklag och väggar av betong har ställt stora krav på samarbete ända från första början.

–  Objektet är unikt i många avseenden och utan det nära samarbetet med Ruukki på anbudsstadiet hade det här inte varit möjligt, säger Hans Nordgren, säljare på Strängbetong.

–   När det nu blivit klart att vi fått förtroendet att leverera stommen, upprättar vi omgående en gemensam projektorganisation baserad på den samverkansmodell vi utarbetat, säger Johan Löw, Business Development Director på Ruukki.

Strängbetong och Ruukki har tidigare samarbetat i flera andra projekt och har båda stor erfarenhet av centrumbyggen.