Nyheter

Studenter gillar Skanska

Blivande ingenjörer verkar föredra att jobba på Skanska. Enligt Universums företagsbarometer rankar både högskoleingenjörer och civilingenjörer Skanska högst av byggbolagen.

Företaget Universum frågar varje år cirka 15 000 universitets- och högskolestudenter vilka fem företag de helst skulle vilja jobba hos. Årets företagsbarometer har besvarats av 14 883 personer.

Blivande civilingenjörer vill helst jobba på Google, Sony Ericsson och ABB. Men på sjunde plats finns ÅF och på tolfte plats Sweco. Skanska hamnar på 20:e plats och WSP på plats 22.

Men bland blivande högskoleingenjörer hamnar byggbolagen högt upp. Helst av allt verkar högskoleingenjörer vilja jobba på Ikea, men Skanska och NCC hamnar på andra och tredje plats. Sweco hamnar på nionde plats och Peab på elfte. På plats 17 finns ÅF, följt av Vägverket och WSP på plats 18 och 19.

– Det är glädjande att vi fortsatt är attraktiva för studenter trots de tuffa tider som råder inom branschen i dag. Jag är övertygad att vår aktiva satsning på att öka mångfalden i företaget är en bidragande orsak till vår attraktionskraft, säger Anders Danielsson, vd på Skanska Sverige, i ett pressmeddelande.

Undersökningen gjordes mellan november 2008 och februari 2009. Studenter inom ekonomi, teknik, data och juridik har svarat på frågorna. Medelåldern bland de svarande är 25 år.

– Om man ska se några trender i årets svar är det att energisektorn har gått upp i de olika grupperna, till exempel Fortum och Vattenfall. Inom ekonomi sjunker investment banking, vilket säkert tyder på den ekonomiska situationen. Även fastighetsmäklare sjunker, säger Johan Olson på Universum.

Så rankas företagen av studenterna

Civilingenjörer:

1. Google

2. Sony Ericsson

3. ABB

4. Vattenfall

5. Ericsson

Högskoleingenjörer:

1. Ikea

2. Skanska

3. NCC

4. ABB

5. Saab