Nyheter

Studenter med nya ögon på betong

Betongcaféet på Nordbygg var välbesökt under mässan. Foto: Jenny Marcuson.

Betongcaféet på Nordbyggmässans entrétorg var välbesökt. Det spännande verket var resultatet av tävlingen Nya Ögon på Betong och skaparna bakom vinnarbidraget fick ta emot sitt pris under torsdagen.

Kolonnad var namnet på det vinnande bidraget i tävlingen Nya Ögon på Betong.Anton Bogårdh och Anders Stenholm, KTH Arkitektur har ritat betongcaféet och tog emot priset under Nordbyggs tredje dag.

– Det känns jättekul och har varit väldigt lärorikt att få något uppbyggt som man har ritat när man går i skolan, säger Anders Stenholm, som nu har sju veckor kvar på utbildningen.

Studenterna hade tidigt en idé om hur gestaltningen skulle se ut.

– Vi vill göra någon form av pelargång och ställa elementen i en viss vinkel för att få ett självbärande system. Konstruktionen är ganska smal, bara två meter och vi testade också olika former innan vi kom fram till den mjuka gardinliknande formen. Vi behövde täcka in caféfunktionen och tyckte att det blev fint att släppa ned vissa element lite lägre, berättar Anders Stenholm.

Tävlingsbidragen skulle visa på nytänkande, betongens möjligheter och goda egenskaper, samtidigt som de skulle kombinera praktisk funktion med en upplevelse för betraktaren.

Tävlingen arrangerades av mässan och Svenska Teknik & Designföretagen tillsammans med Svensk Betong och Sveriges Arkitekter.