Nyheter

Studenterna fick egen dag på mässan

Maria Sandberg, Tomas Sundkvist och Therese Gävsten studerar till Fastighetsförvaltare på John Ericsson Institutet i Stockholm. Foto: Jenny Marcuson

Rekryteringsbehoven är stora inom byggbranschen.
Därför inleddes Nordbygg med en studentdag den 5 april för att visa vad marknaden har att erbjuda nyutexaminerade ungdomar. 

– Vi vänder oss både till de som ska söka till högskolan nu den 15 april och de som snart tar examen. Vi har ett brett kontaktnät och har bjudit in ungdomar från både yrkesgymnasium och högskolor hit till Nordbygg, säger Sandra Wahlström på Saco.

Nordbygg och Saco presenterade ett späckat program under Nordbyggmässans första dag. En mängd föreläsningar hölls i kongresscentret och i anslutning fanns en minimässa där utbildningsarrangörer kunde visa upp sig.

Maria Sandberg, Tomas Sundkvist och Therese Gävsten studerar till Fastighetsförvaltare på John Ericsson Institutet i Stockholm och deltog bland annat på Svensk Ventilations föreläsning ”En framtidsbransch med fokus på energi och miljö”. Vd Britta Permats poängterade att branschen behöver fler unga.

– Det här är en snabbväxande bransch. Vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus, våra hus blir allt mer lufttäta och då krävs bra ventilation som tar bort skadliga luftföroreningar i vår inomhusmiljö, reglerar temperaturen genom en energieffektiv lösning.

Nina Maanmies på Sveriges Arkitekter berättade om vilka vägar som leder till byggnadsarkitekt, inredningsarkitekt, planarkitekt eller landskapsarkitekt.
– Många tror att man måste vara bra på matte och teckning, men det viktigaste är förmågan att förstå rumslighet och det går utmärkt att bli antagen genom arkitektprov, det gör en tredjedel. Har man i stället lätt för matte kan man välja matematik- och fysikprovet.

Bland utställarna hittade vi Yrkeslandslaget hos Construction Skills Sweden där Casper Svensson höll på att resa en plåtregel till en vägg.
– Vi vill visa upp våra olika yrken. Jag kommer att mura och så har vi en plattsättare också som visar upp vad han kan. I somras var vi med på VM i Brasilien, totalt var vi 29 personer som tävlade i 27 yrken, berättar Daniel Carlberg.

Det arrangerades också rundvandringar på mässan till företag som gärna vill knyta till sig de eftertraktade studenterna. Bland annat till Saint-Gobain, som ifjol firade hela 350 år. Det hölls presentationer för studenter i montern som också var uppbyggd för att visa konceptet My Comfort, med fokus på människorna som bor och verkar i husen. Klimat, estetik, ljud och hälsa är fyra huvudfaktorer som påverkar människors uppfattning om inomhuskomfort.