Nyheter

Sundbybergs galleriabygge äventyras

Byggstart skulle redan ha skett för miljardsatsningen på en ny galleria i Sundbyberg. Men finansieringen är inte klar och byggprojektet riskerar att stoppas.

800 nya jobb skulle skapas genom den nya gallerian i centrala Sundbyberg i Stockholm. Byggprojektet på 1,7 miljarder kronor skulle bland annat inkludera en glaspaviljong, saluhall, ett spa och ett bibliotek. Men koncernen bakom projektet har nyligen räddats genom en nyemission, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen berättar att Östersjöstiftelsen, Gålöstiftelsen och Synskadades riksförbund har investerat tiotals miljoner i företaget bakom projektet. Centrumgroup som står bakom projektet förhandlar med gallerians största finansiär SNS Property Finance och de entreprenörer som ska bygga gallerian.

— Finansieringen är halvklar. Allting rör sig. Kraven på eget kapital åker upp och ner. Det man ska komma i håg är att vi förhandlade fastighetspriserna och entreprenörsavtalen i ett helt annat konjunkturläge och nu måste man förhandla om det, säger Håkan Karlsson, styrelseordförande för Centrumgroup, till Svenska Dagbladet.

Sundbybergs kommun meddelar att Centrumgroup fått till slutet av januari nästa år på sig innan köpet måste avslutas.