Nyheter

Superarena? Då ska du snacka med Mats

På 80-talet var Mats Bergquist platschef på bygget av Globen. Nu är han tillbaka, något hundratal meter därifrån. Den här gången är det Stockholmsarenan som ska byggas.

Byggledningskontoret finns i Adidas gamla lokaler på Slakthusområdet. Mats Bergquists arbetsrum utgörs av en liten glashytt vid loftgången.

– Här hade de boskap förut. Där jag sitter var höskullen, berättar han.

Det var uppdraget att bygga multiarenan Stockholmsarenan som lockade Mats Bergquist att lämna NCC och gå till Peab. På Peab har han jobbat sedan slutet av januari, och trivs redan bra.

– Jag har fått ett fantastiskt mottagande, säger han.

Stockholmsarenan tycker han är ett inspirerande projekt på grund av dess storlek och komplexitet. Det öppningsbara taket i kombination med det geografiska läget nära högtrafikerade vägar och näringsidkarna i Globen, hotellet och shoppingområdet, ställer stora krav på byggarna.

Hittills befinner sig projektet i planeringsstadiet, men rivningen av de gamla lokalerna söder om Globen, där Stockholmsarenan ska stå, har redan börjat.

Under sin karriär som platschef har Mats Bergquist jobbat på Siab, NCC och Skanska, och bytt arbetsgivare ganska ofta.

– För 20 år sedan var det inte passande att hoppa mellan bolag, men jag tycker att det är en fördel att inte bli hemmablind. Man utvecklas som individ och ledare av att byta jobb, säger han.

Som platschef har han nästan bara lett byggen i miljardklassen. Globen var det första stora projektet.

– Sverige hade aldrig byggt någon liknande arena, men tekniskt sett var vi långt före vår tid då. Det var 21 år sedan, men Globen fungerar mycket väl i dag, säger Mats Bergquist.

Stockholmsarenan tror han blir en ungefär likvärdig utmaning. Och ett svårt projekt är lättare att lyckas med än ett enkelt, anser han.

– Är det svårt tänker alla lite till och de som bygger blir entusiasmerade.

Från ett annat bygge, kontorshuset Kungsbron intill Stockholms centralstation, tar Mats Bergquist med sig en helhetslösning för logistik som också ska användas på Stockholmsarenan. På Kungsbrobygget inrättades ett särskilt logistikteam, med uppdrag att före byggstart planera alla materialleveranser och sedan placera dem på anvisad plats.

– Då fick alla hantverkare den tid som var avsedd för produktion. Sånt driver på utvecklingen, ökar trivseln och minskar olycksrisken, säger Mats Bergquist.

Trots sina 62 år framstår Mats Bergquist som en mycket modern ledare. Han pratar varmt om mjuka värden som mångfald och trygghet på arbetsplatsen.

En person som har präglat hans syn på ledarskap och varit en förebild är John Ottosson, som var platschef på Siab när Mats Bergquist var biträdande platschef. Där lärde han sig vikten av att skapa ett positivt arbetsklimat.

– Han sa att man ska ha ett arbetssätt som medför att man klarar sig även i svåra situationer, till exempel genom att rådfråga någon om man är osäker, berättar Mats Bergquist.

Det var också där som Mats Bergquist insåg att det är ensamt att vara chef.

– Det hade jag inte tänkt på innan. Man måste se till att vårda omgivningen så att man inte känner sig så ensam.

Men det är inte bara John Ottosson som har fått Mats Bergquist att fokusera på mjuka värden.

– Jag har i samband med ett utlandsprojekt arbetat nära en person som har suttit i koncentrationsläger, och jag har jobbat ihop med en kollega som har haft fem hjärtinfarkter. De är glada för varje dag de får leva. Mina problem blev väldigt lågprioriterade i jämförelse, säger han.

De hårda värdena verkar dock också bli uppfyllda under Mats Bergquists ledning.

– Jag har aldrig lämnat ett förlustprojekt efter mig. Och de projekt som har gått allra bäst är de som har haft mix mellan tjejer och killar, säger han.

Det är uppenbart att Mats Bergquist trivs med sitt jobb.

– Skaparglädjen, att man får vara med i gestaltningen av ett projekt, är helt fantastiskt. Och att man får följa det sedan när man har levererat det, säger han.

Mats Bergquist

Titel: Produktionschef.

Ålder: 62 år.

Utbildning: Gymnasieingenjör.

Bor: I villa i Sigtuna.

Familj: Hustru och två vuxna barn.

Fritidsintressen: Jakt, golf och motionsdans.

Lön: ”Jag har bra betalt.”

Har lett bygget av:

Globen i Stockholm.

Royal Viking Hotel i Stockholms city.

Arlanda Sky City.

Kvarter Odinslund på Djursholm.

Uni Storebrands huvudkontor vid Aker Brygge i Oslo.

Frösunda Port i Solna.

Frösunda Front i Solna.

Ombyggnaden av Näringslivets Hus i Stockholm.

Kungsbron i Stockholms city.

Här är nya Stockholmsarenan

Består av: En arena för idrott och evenemang med skjutbart tak.

Antal åskådarplatser: 30 000 sittplatser. 40 000 får plats vid konserter.

Byggherre: Stockholms stads bolag SGA Fastigheter.

Byggstart: Sommaren 2010.

Invigning: Planeras till december 2012.

Entreprenör: Peab.

Entreprenadform: Totalentreprenad.

Byggkostnad: Cirka 2,7 miljarder kronor, inklusive markköp och bygge av ett parkeringsgarage under arenan.n