Nyheter

Superkojan med fiskdamm och uteplats

Vissa bygger en liten blygsam koja i närmaste gran. Andra bygger ett femvåningspalats på 400 kvadratmeter med fiskdamm och uteplats. <br></br> — Det är ganska mycket i produktion”, säger Axel Billgren, 14 år och en av byggjobbarna på superkoj

Kompisen Jakob Bondesson, nu 15 år, började bygga på kojan för nio år sedan. Då var det en liten blygsam indiankoja på pappans mark i Snårestad, strax utanför Ystad.

När Jakob gick ihop med grannen Axel om byggproduktionen brakade bygget iväg rejält.
— 2003 började vi bygga på höjden. Nu är kojan tio meter på höjden och har gångar överallt, säger Axel Billgren.

Den ursprungliga kojan står kvar, men nu i formen av en damm med sand och guldfiskar i. Prång mellan kojans olika våningar löper kors och tvärs mellan granarna. Där finns handfat med rinnande vatten och ett uppspänt nät att sova i.

— Vi har aldrig ritat en enda ritning, bara fått idéer och sen gått ut och pekat ut var vi ska bygga.

Ett omfattande projekt för två grabbar som vid byggstarten var knappt 7 och 9 år gamla. Femvåningskojan är dessutom långt ifrån klar, betonar Axel.
— Absolut inte! Det är ganska mycket i produktion. Nu ska vi bygga ett soldäck.

Säkerheten har hela tiden varit viktig för byggmästarna Bondesson och Billgren. Rejäla spikar, test av hållbarheten och förstärkning där det behövs. Dessutom har alla prång ledstång genom en lång tross som löper mellan träden.

— Vi måste verkligen tänka på säkerheten, vi har ju guidade visningar och då får ingen falla och skada sig.

Byggtalang är nämligen inte det enda de driftiga affärsmännen besitter.
— Vi har hållit guidade turer i kojan sen 2004. Det kommer en hel del som vill titta på kojan. Fem kronor turen kostade det. Men nu har vi ju blivit kända, så vi har höjt till en tia, säger Axel Billgren.