Nyheter

Svag stålbalk orsakade rasolycka i Kista

En för svagt konstruerad stålbalk ledde till att en cementplatta rasade. Det var orsaken till den svåra rasolyckan i Kista utanför Stockholm där en byggnadsarbetare dog.

— Vi vet i dag att olyckan orsakades av att den balk som cementplattan var på tok för klen och uppenbart felaktigt konstruerad. Jag skulle bli oerhört förvånad om vi inte hittar en ansvarig, säger Jan Burman, kriminalinspektör som utreder olyckan, till Sveriges Radio Ekot.

Det var den 15 juli som raset inträffade vid en tillbyggnad av gallerian i Kista. En byggnadsarbetare avled direkt och en fick sitt ben krossat av rasmassorna. En förbipasserande bilist begravdes av rasmassorna, men överlevde trots svåra skador.

Till Ekot uppger Jan Burman att han anser att det finns ett systemfel i byggsektorn, där företagen själva antas kontrollera att konstruktionerna går rätt till. Det klarar inte sektorn i den hastighet de i dag arbetar, menar Burman.

Tidigare under sommaren meddelades att en för svag konstruktion var orsaken även till rasolyckan vid Älandsfjärden. Utredningarna från både entreprenören Skanska och Arbetsmiljöverket visade att utformningen av den temporära träkonstruktion som används för att stödja gjutformen hade brister. Två byggnadsarbetare avled vid broraset den 21 maj. Två byggnadsarbetare avled vid broraset den 21 maj.