Nyheter

Svårare att sälja renoveringsobjekt

Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel visar att det blivit betydligt svårare att sälja renoveringsobjekt på bostadsmarknaden. Och de rum som är mest lönsamt att renovera inför försäljning är kök och badrum. Men det är inte alltid renoveringar och styling lönar sig — se mäklarnas tips nedan. Mäklarpanelen visar också att köparna fortfarande har det mest fördelaktiga läget på bostadsmarknaden.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har företagets mäklare svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden och, den här gången, renovering och home styling. På frågan ”Hur är efterfrågan på renoveringsobjekt idag jämfört med två år sedan” svarade 61 % minskad efterfrågan, 28 % ingen skillnad och 11 % ökad efterfrågan.

– Den minskade efterfrågan på renoveringsobjekt hänger ihop med bolånetaket och att det helt enkelt är svårare att få loss pengar till större renoveringar. Det är färre som har råd att köpa en bostad och direkt ge sig på kostsamma åtgärder i till exempel kök och badrum. Därför kan det vara lönsamt för säljare att ge göra vissa förbättringar innan försäljningen. Och det gäller naturligtvis att göra det på ett sätt som tilltalar rätt och ofta en bredare målgrupp, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

På frågan ”vilket rum är det generellt sett mest lönsamt att fixa till/renovera” kom kök och badrum överlägset i topp med 48 och 32 % av svaren. Resultaten visar också att många av mäklarna (40,5 %) anser att det är viktigare med home styling när marknaden är trög. Men det är inte alltid renoveringar och styling lönar sig. Se en sammanfattning av mäklarnas öppna svar och tips nedan.

Mäklarpanelen bekräftar också att det fortfarande är köparnas marknad. På frågan ”för vilka är bostadmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 3,8 på en skala mellan 1 (köparna) och 10 (säljarna). Det är på samma nivå som när Mäklarpanelen svarade i maj. Göteborg och Stockholm är de regioner där efterfrågan från köparna är starkast med snitt på 4,6 och 4,3. Malmö har fortfarande den mest utpräglade köparmarknaden med ett snitt på 2,5. Efterfrågan på bostadsrätter är större än på villor i dagsläget.

När och hur ska man renovera och home styla inför en bostadsförsäljning? Fastighetbyråns mäklare tipsar:

  • Kök och badrum är generellt mest lönsamt att renovera – men det lönar sig inte alltid. För billiga bostäder, eller bostäder med stort renoveringsbehov i övrigt, kan det vara svårt att få igen pengarna. Det gäller även större home styling.

  • Kök kan oftast ges en rejäl ansiktslyftning med enkla medel. Lämna t ex in köksluckorna på lackering och byt ut den gamla bänkskivan.

  • Möblera och styla omöblerade bostäder. Tomma, ekande hem säljer dåligt.

  • Har du en vanlig bostad och många liknade objekt på marknaden – styla för att sticka ut!

  • Första intrycket är viktigt! Se till att alla ytskikt både inne och ute är fräscha.

  • Måla vitt. Överallt. Speciellt gammal träpanel.

  • Städa och rensa! Satsa på ett luftigt och rent intryck.

Om Mäklarpanelen
Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 900 mäklare runt om i landet. Den senaste enkäten genomfördes 28 augusti till 6 september och totalt svarade 478 personer.