Nyheter

Svartjobbshärva i Göteborg

En ny svartjobbshärva har uppdagats i Göteborg. Tjänster för nästan 50 miljoner kronor ska ha förmedlats. Nu åtalas sex personer för bland annat grovt bokföringsbrott.

Personerna som under fredagen åtalats i Göteborgs tingsrätt, misstänks ha begått grovt bokföringsbrott eller medhjälp till grovt bokföringsbrott. Huvudman är en 61-årig man som under cirka fyra år, från hösten 2007 till våren 2011, varit styrelseledamot eller företrädare för sju aktiebolag som bland annat ska ha hyrt ut snickare och målare.

Inga av de aktuella bolagen har enligt åklagaren haft någon som helst bokföring och inte heller skatter och avgifter ska ha redovisats, annat än i undantagsfall. Sammantaget har mannen, tillsammans med de andra åtalade, varav en är mannens dotter, ”skapat en organiserad struktur med syfte att undandra skatter och avgifter”, som det står i stämningsansökan.

— Det råder delade meningar om vad de här skurkbolagen egentligen sysslat med. Alla försöker skylla ifrån sig så att man slipper skatteansvar. Det kan nog vara så att det faktiskt ibland utförts till exempel snickeriarbeten men frågan är var hantverkarna har varit anställda, säger Anders Berndtsson-Sandell, ansvarig åklagare vid ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Anders Berndtsson-Sandell anser dock att de så kallade skurkbolagen har hyrt ut arbetskraft till andra tjänsteföretag. Genom olika transaktioner mellan alla dessa bolag och tjänsteföretag ska de åtalade i slutändan ha kunnat undanhålla skattepengar och arbetsgivaravgifter.

— Därför kommer jag också att åtala ännu fler personer under hösten. Personer som är anställda på tjänsteföretagen. Totalt är det mellan 20-30 personer som kan tänkas vara inblandade, även om alla dessa inte kommer att kunna åtalas på grund av bristande bevisning, säger Anders Berndtsson-Sandell.

De sju bolag som är inblandade i det här första åtalet ska totalt ha fått in ungefär 49 miljoner kronor.

— Pengar som kommit på bolagens konton har omedelbart tagits ut i kontanter. Men det har inneburit otaliga uttag på olika bankkontor över hela Göteborg. Därför har huvudmannen behövt sina medarbetare för att få allt att fungera, säger Anders Berndtsson-Sandell .

Åtalen kommer efter ett par års spanings- och utredningsarbete som bland annat innehåller telefonavlyssningar. Enligt Anders Berndtsson-Sandell startar rättegången om cirka två veckor.