Nyheter

Svevia tar hem vägkontrakt för miljarder

drönarfoto av lastbil på bro i snöigt landskap
Svevia har räknat hem 13 av Trafikverkets basunderhållskontrakt. Foto: Markus Marcetic/Svevia

Den första september startar Svevia 13 nya kontrakt för vägunderhåll. Det handlar om 14 145 kilometer väg och ett sammanlagt kontraktsvärde på cirka 2,3 miljarder kronor i Sverige, fördelat över fyra år.

Kontrakten för drift och underhåll av det statliga vägnätet kallas basunderhållskontrakt och upphandlas av Trafikverket. De har delat in Sverige i 108 geografiska driftområden. Ett kontrakt sträcker sig vanligtvis över fyra år med möjlighet till ytterligare två optionsår.

– Svevia har räknat hem 13 av de totalt 19 kontrakt som Trafikverket gick ut med för den här säsongen. Det gör att vi med råge behåller vår starka ställning som Sveriges ledande entreprenör på drift och underhåll av vägar. Från och med den första september gör vi vägarna säkra och framkomliga i mer än halva Sverige. Vi växer också i Norge där vi i år räknat hem två driftområden, säger Olle Öberg, chef för division Drift, Svevia.

Uppdragen omfattar underhåll och trafiksäkerhetshöjande åtgärder med ständig beredskap året om och dygnet runt. Vintertid handlar det främst om snöröjning och halkbekämpning, under barmarksäsongen är det löpande vägunderhåll.

De 13 av Trafikverkets basunderhållskontrakt som Svevia räknat hem är: Jokkmokk, Sollefteå, Sundsvall, Edsbyn, Gävle, Södra Roslagen, Kisa, Västervik, Vimmerby, Vetlanda, Linderödsåsen, Österlen samt Norra Bohuslän.

Utöver dessa sköter Svevia vägunderhållet i ytterligare 42 av Trafikverkets driftområden.

logo
Anna Sjöström