Nyheter

Sven Lindström

Sven Lindström.

Vad är det bästa med att jobba som byggchef?

– Att det är nya utmaningar varje dag och att man får möjligheten att skapa ett lagbygge, där alla tillsammans får starta upp och slutföra ett projekt som alla får vara stolta över en lång tid framöver. Man får jobba med många fantastiska människor som har valt byggbranschen. Jag har haft förmånen att få jobba med ett sammansvetsat team under ett antal år. Att se mina medarbetare utvecklas i byggprojekten ger mig en bra stimulering – ge dem förtroende och de växer som person i sin roll som byggchef. Vi har även varit skonade från tillbud och olyckor. Även samarbetet med beställaren och projektörerna gör detta arbetet väldigt intressant.

Vilka är utmaningarna?

– I vår bransch finns det oerhört många möjligheter och risker. Jag brinner framför allt för att våra medarbetare ska må bra, att de ska ha en arbetsbelastning som gör att kombinationen arbete och fritid fungerar. Det psykosociala arbetsmiljöarbetet måste man generellt arbeta hårdare med i alla led.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Jag har varit aktiv som fotbollsspelare och tränare i många år. Under dessa år har jag fått med mig verktyg som jag kan använda i mitt dagliga arbete. Jag har en öppen dialog med mina medarbetare så att alla får känna delaktighet. Jag ser mig även som lyhörd och smidig. Jag försöker se till att mina medarbetare mår bra och att de inte är på jobbet med en oro och stress.

Hur gör du för att få nöjda kunder?

– Det är viktigt att vara tydlig och ärlig och berätta för dem vilka utmaningar vi har tillsammans under byggprocessen, men också att lyfta det som fungerar bra under resans gång. Det är också viktigt att ta sig tid och gå runt med beställaren då de på bygget.

Hur jobbar du med förnyelse?

– Givetvis uppmuntrar jag de yngre och försöker själv haka på så gott jag kan, särskilt när det gäller den digitala utvecklingen. Då det gäller förnyelser i produktionen är det viktigt att vi är med i utvecklingen, och att vi är nyfikna att prova på.

Vad jobbar du med just nu?

– I dagsläget jobbar vi med en stor ombyggnation på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Det innefattar bland annat 3 000 fönsterbyten, fasadarbeten, fem stycken stora fläktrum, ny helikopterplatta på befintligt tak,  höjning av två våningar på befintliga byggnader. Allt detta ska vara klart hösten 2020. För att klara dessa arbeten skall även tung betongrivning och saneringsarbeten utföras innan påbyggnad kan utföras. Alla dessa arbeten sker parallellt med att ordinarie vårdverksamhet är i drift. En förutsättning att detta fungerar bra, är att VLL, Västerbottens Läns Landsting, har utsett en särskild kommunikationsansvarig för projektet.

FAKTA:

Ålder: 57 år.

Bor: Vännäs

Familj: Sambo med Linda, 2 utflugna pojkar, Nils 23 år och Wiktor 25 år och bonussonen Tim 28 år.

Bakgrund i korthet: 4-årig Teknisk gymnasieutbildning. Började som utsättare 1984 på Hallströms och Nisses i Örnsköldsvik. Flyttade till Umeå 1986, fick jobb på Peab. Har jobbat som platschef from 1997. Några viktiga och roliga projekt som Sven arbetat med: Vandrarhemmet Cellfängelset i Umeå, Kvinnokliniken Umeå, Konstnärligt Campus, Peabs Regionkontor i Umeå, Språkskolan Umeå, Minerva Gymnasium.

Ledarskapsmotto: ”Försök alltid att göra ditt bästa” ”Var dig själv och våga”.

Sagt om Sven: ”Han tar hand om yngre arbetsledare på ett bra sätt – in i byggchefsvärlden”, ”På det sätt Sven planerar och bedriver projekt undviker projekten hinder och störningar både vad gäller tid, ekonomi och kvalitet”, ”Han är en modern platschef och en lagspelare , även om han är på toppen”