Nyheter

”Svenska arkitekter har sämre villkor”

Sveriges arkitekter är kritiska till den svenska arkitekturpolitiken. <br></br> — Vi har skrivit till regeringen för att ge dem chansen till att få arslet ur vagnen. Men det har inte inträffat, säger Staffan Carenholm, förbundsdirektör på Sve

Förebilden är Danmark — vars arkitekter nu är heta på den svenska byggmarknaden.

— Det danska samhället ställer upp med ett ekonomiskt bistånd till marknadsföring av dansk arkitektur. Det har lett till framgångar utomlands plus att arkitekturen är mer förankrad i det danska samhället än här, säger Staffan Carenholm på Sveriges Arkitekter, som dock inte kan säga hur heta danska arkitekter är i Sverige.

— Men det är ju ett grannland som producerat många, och duktiga arkitekter så det är inte konstigt att de kommer hit, säger han.

Att Sverige är ett populärt land för danska arkitekter finns det dock många tecken på. Flera av dessa finns i Uppsala.
— Jag har aldrig tidigare jobbat med danska arkitekter men ryktet att de skulle vara krångliga har inte stämt, säger Marcus Andersson, distriktschef på Skanska.

Samarbetet han syftar på är det med Johnny Svendborg, en dansk arkitekt som gjort sig ett namn i Sverige, och kanske framförallt Uppsala. Johnny Svendborg är arkitekten bakom Uppsala konserthus, ett omtalat bygge som invigdes 2007.

Den här gången är det cirka 200 bostäder som ska byggas i Frodeparken. Förhoppningen är att allt ska stå klart om några år.

— Vi bygger i ett grönt stråk. Det innebär att vi bygger urbant men att vi tar hänsyn till parkbesökarna, berättar Johnny Svendborg själv om projektet.

Just denna kväll befinner sig dock Marcus Andersson och Johnny Svendborg inte i Uppsala utan på danska ambassaden i Stockholm. Under rubriken ” Arkitektens framtida roll” visar ett antal danska arkitektfirmor upp sig för svenska intressenter. På plats är även Ingela Lindh, stadsbyggnadsdirektör i Stockholm. Hon anser också att Danmark är ett föregångsland inom arkitektur.

— Vi är på god väg mot Danmarks nivå men visst är det ett bättre klimat där. Jag tror nog att danskar generellt är mer nyfikna och kunniga när det gäller arkitektur och design, säger hon och tillägger att den största utmaningen på stadsbyggnadskontoret är att lyfta bort dåliga eller ogenomtänkta förslag.

— Jag har åhört oändliga svenska arkitektpresentationer som börjat med att prata om de olika garageplanen på en byggnad. Utländska arkitekter, till exempel från Danmark, börjar direkt med att prata om visionen med sin ritning.

Men varför är det så?
— Jag tror att detta är en fråga om hur vi utbildas och vilket debattklimat vi har kring arkitektur och stadsbyggande i Sverige. Jag önskar att det fanns ett mer intellektuellt klimat i Stockholm och Sverige kring detta.

Robert Fekete, en svensk arkitekt som jobbar på Juul Frost Arkitekter i Köpenhamn, anser att arkitekten har en annorlunda roll i de olika länderna.

— Arkitekten spelar en större roll i Danmark. Vilket också innebär att man faktiskt utnyttjar den kompetens man köpt hela vägen, säger han.

Är danska arkitekter populära här?
— Ja det tror jag. De har generellt sett insikter om de skillnader som finns mellan länderna och kan utnyttja detta. Sedan finns det ju svenska arkitekter som är framgångsrika i Danmark också.