Nyheter

Svenska Ljuspriset till Kings skog

Besökaren bjuds på en upplevelse som påminner om illustratören John Bauers magiska värld. Foto: Joachim Belaieff.

Årets Svenska Ljuspris tilldelas spelföretaget Kings kontor på Kungsgatan 36 i Stockholm. Enligt juryn har projektteamet åstadkommit en totalupplevelse där gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut. 
Projektet kammade hem priset i en tuff konkurrens vid en prisutdelning den 6 september på Berns Salonger i Stockholm. Beställarens vision var ”ett kvalitativt, häftigt kontor, fyllt med upplevelser utöver det vanliga”. 

Övriga finalister i årets tävlingsomgång var: Konserthuset Malmö Live, Stockholms Rådhus och Rådhusparken samt Trafikplats Spillepengen i Malmö. Samtliga tre mottog ett heders-omnämnande vid prisutdelningen.

Juryns motivering: ”Det visuella samspelet mellan ljussättning och inredning inspirerar och skapar utmärkta förutsättningar för det kreativa arbetet i lokalerna. Projektteamet har åstadkommit en totalupplevelse där gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut. Att man under stor tidspress lyckats uppnå detta resultat är särskilt imponerande.”

– Vårt förra samarbete resulterade i det originella och färgsprakande kontoret på Sveavägen 44. Den här gången tog vi inspiration från något av det svenskaste vi har, vår självklara närhet till naturen. Vi skapade en arbetsmiljö att vara stolt över där idéer får utrymme att växa sig stora och starka, säger Hans Adolfsson på Adolfsson & Partners.

Studioansvarige Adam Schaub kom in med en stark vision och därifrån utvecklades ett koncept som har sina rötter i den svenska naturen.

– För att förstärka temat av skog löper en konstgjord bäck igenom olika delar av kontoret. Bäcken är ett interaktivt golv som reagerar när man går över det. Detta skapar rörelse i vattnet i form av fiskar och vatten som flödar under dig. Ljuset speglar hur årstiderna förändras från sommar till höst, vår och vinter, säger Hans Adolfsson.

Även vattnet anpassar sig efter årstiderna och genom det interaktiva systemet skapas is som spricker när du går på den. Ljus- och videoeffekterna skapar en väldigt realistisk upplevelse. Djuren, fiskarna och insekterna skapades med en slags artificiell intelligens och jagas iväg av fotsteg och det upplevs som om de gömmer sig.

– Hela golvet gjordes interaktivt genom vår samarbetspartner 3Dsense i Tjeckien. Vi har också arbetat nytänkande när det gäller belysning i ett nära och engagerat samarbete med ÅF Lighting. Istället för att som i standardfallet skapa en ”ljusmatta” från taket valde vi att satsa på ljussatta ytor såsom väggar, pelare samt inredning och i övrigt koncentrera ljuset till där det faktiskt behövs.

Detta resulterade i många högkvalitativa och unika lösningar som i en inspirerande och naturtrogen miljö förhöjer känslor, där mörkret är en del av upplevelsen. ”Ungefär som när ljuset i skogen vandrar mellan täta träd och öppna gläntor”, som Mia Cullin på Adolfsson & Partners, uttrycker det. Självklart skulle ljuset också i hög grad utgå från själva verksamheten och de arbetsuppgifter som utförs. 

MEDVERKANDE I PROJEKTET:
Beställare: King/Adolfsson & Partners
Brukare: King
Belysningsplanerare: ÅF Lighting; Martin Petersson, Tobias Olsson, Fanny Englund, Kai Piippo och Francesco Guastella.
Arkitekt/Inredningsarkitekt: Adolfsson & Partners; Hans Adolfsson, Håkan Rehle, Mia Cullin
Interaktionsdesigner (interaktiva golv): 3D Sense; Jan Hrdlicka, Jiri Wild
Elkonsult: ÅF Infrastructure AB, Sonny Svensson Konsult AB
Elinstallatör: Stockholms Elpartner AB

Jenny Marcuson Fors