Nyheter

Svenskarna vill <br></br> producera sin egen el

Det finns ett stort intresse bland svenskarna att producera och sälja egen energi via intelligenta elnät. De flesta skulle vilja ha solceller hemma på taket.

Det visar en enkät som elkraftbolaget Fortum gjort. Undersökningen visar att 9 av 10 tillfrågade är positiva till att producera och sälja egen energi.

8 av 10 skulle köpa solceller och placera på taket om de såldes på ställen som till exempel Ikea, Bauhaus och K-Rauta och var lätta att installera.

7 av 10 anser också att det borde vara standard med såväl solceller/vindkraftsverk på taket som laddstolpar framför husen när man bygger nya flerfamiljshus.

Intresset är relativt jämt fördelat mellan olika åldersgrupper och kön. Fler villaägare än boende i flerfamiljshus vill bli elproducenter.

— Priset kommer att bli avgörande för utvecklingen, säger Marie Fossum som är ansvarig för affärsutveckling på Fortum, till Ny Teknik.
— Det är som med luftvärmepumpar: ser man att man kommer att tjäna på investeringen inom rimlig tid slår man till, annars blir det inte av.

Undersökningen genomfördes i maj 2009 och är baserad på svaren från ett slumpmässigt urval av 1 017 svenskar mellan 18 och 80 år.

Jonas Hållén / Ny Teknik

Läs fler nyheter på www.nyteknik.se