Nyheter

Svensken leder projektering av norskt rekordbygge

Svenske Robert Jansson leder projekteringsarbetet. Foto: HENT

I norska Brumunddal håller det som ska bli världens högsta träbyggnad på att byggas. Svenske Robert Jansson leder projekteringsarbetet för totalentreprenören HENT.


Om cirka ett år ska Mjöstornet stå klart och ett fokus i projektet har varit att använda närproducerat trä.
I januari förra året var det projektstart för det som kommer att bli världens högsta trähus när det står klart. (Kyrkobyggnader undantaget.)

Mjöstornet, i Brumunddal, ska bli 18 våningar högt och få en total höjd på 81 meter. I tornet kommer det att finnas lägenheter, hotell, kontor, gemensamma utrymmen, restaurang och en simanläggning i en anslutande byggnad.

Kranen har nu nått full höjd och mäter 93 meter, allt för att trätornet ska kunna färdigställas och de sista fyra återstående våningarna ska monteras med stomme och fasader. För att få tyngd i bygget kommer de sju sista våningsplanen att gjutas i betong.

Parallellt pågår inredningsarbete på våningarna under. Cirka 100 personer jobbat på bygget just nu.

– Vi har en hektisk vår och sommar framför oss, men hittills har vi hållit tidsplanen och det räknar jag med att vi gör hela vägen, säger Robert Jansson, som är projekteringsansvarig.

Han har, tillsammans med kollegan Line Høybakken varit med från projekteringsstart och haft uppgiften att få projekteringsgruppen att ta fram ritningar och underlag. Nu är projekteringen nästan avslutad och nu deltar han i koordineringen av arbetet mellan bland annat projektledare, inköpare, byggherre och anläggningsledare.

– Jag ska se till att inget glöms bort och att allt underlag kommer i rätt tid och till rätt kostnad. Det är hektiskt, men jättekul. Jag är med mitt i centrum och det trivs jag med.

När det är klart blir det världens högsta trähus och slår nuvarande ettan, Trädet i Bergen, med cirka 30 meter.

– Självklart är det roligt och speciellt att få vara med och bygga världens högsta trähus. Vi har fått mycket uppmärksamhet och många som vill komma på studiebesök. Men vi som jobbar med projektet hoppas att ändå att vårt rekord slås framöver. Trä är ett miljövänligt och snabbt sätt att bygga och vi vill visa att det går att bygga högt.

Han fortsätter:

– Det här huset hade kunnat bli högre, om vi byggt med en större bas. Men någonstans måste man begränsa sig.

Tornet ligger vid sjön Mjösa och att det hamnar just här beror på att byggherren Arthur Buchardt, AB Invest, kommer från orten.

Moelven Limtre AS, som är en underentreprenör, står för träkonstruktionen och deras fabrik ligger cirka tre mil från bygget. Träkonstruktionerna är byggda av gran från skogar i området.

Fasaden består av prefab där det största väggelementet mäter cirka 14 meter. Fasaden har ännu kortare transportsträcka än konstruktionen den tillverkas på andra vägen av Ringsaker Vegg- og Takelementer AS.

– Fokus har varit att köpa närproducerat. Bygger man i miljövänligt material tycker jag att det är vettigt att tänka miljövänligt i alla delar, säger Robert Jansson.

Robert Jansson, som är utbildad byggnadsingenjör vid Karlstads universitet, har nu jobbat i Norge för HENT i cirka 11 år. Att han började jobba för dem är en slump. Han träffade en representant för företaget när han arbetade för Eda kommun och efter mötet fick han frågan om han var intresserad av att börja jobba för dem.

– Det har gett mig möjlighet att få arbeta med spännande byggen som stora sjukhus och så detta. I bland måste jag nypa mig i armen för att förstå att jag får vara med och bygga världens högsta trähus. Det är absolut en höjdpunkt för mig, säger Robert Jansson.

Fakta: Mjöstornet

Ligger vid sjön Mjösa, i samhället Brumunddal som ligger cirka en och en halv timmes bilresa norr om Oslo.   

Tornet ska bli 81 meter högt, fördelat på 18 våningar.

I tornet kommer det att finnas lägenheter, hotell, konferenslokaler, kontor och restauranger. I markplan finns också en sim- och badanläggning, även den i massivt trä, på cirka 4 000 kvm.

Byggstart var i april 2017.

Tornet ska stå klart 1 mars 2019 och sim- och badanläggningen 1 januari 2019.

Byggherre är AB Invest.

Projektutvecklare och totalentreprenör är HENT.

Moelven Limtre AS ansvarar för träkonstruktionen.

Huset är ritat av Voll Arkitekter AS.

Projektkostnaden beräknas till cirka 700 NOK.