Svenskt bostadsbolag kammar hem EU-pris

Svenskt bostadsbolag kammar hem EU-pris
Efter den värsta branden i Umeås moderna historia bestämde sig bostadsbolaget Bostaden för att satsa hållbart.
Efter den värsta branden i Umeås moderna historia, bestämde sig bostadsbolaget Bostaden för att satsa hållbart och framtidsorienterat. Resultatet blev Hållbara Ålidhem. Ett bostadsprojekt som har rest sig ur askan likt en Fågel Fenix, och som nu tilldelas det prestigefulla hållbarhetspriset Sustainable Energy Europe Awards 2013.

I konkurrens med 224 tävlanden från hela Europa tilldelas nu Bostaden – med projektet Hållbara Ålidhem – utmärkelsen Sustainable Energy Europe Awards 2013 (i kategorin Living). Utmärkelsen är en del av EU-kommissionens hållbarhetsarbete, och delas ut under Sustainable Energy Europe Week som årligen hålls i Bryssel. Priset i sig uppmärksammar betydelsefulla projekt inom energieffektivisering, förnybar energi och hållbara transporter. Projekten bedöms av en jury med experter som har utsetts av EU-kommissionen.

Startskottet för Hållbara Ålidhem var i grunden en omfattande brand som drabbade Umeå och stadsdelen Ålidhem julen 2008. Ingen människa skadades men 200 Umeåbor förlorade sina hem. Bostadsbolaget Bostaden valde då – i samarbete med Umeå kommun och energibolaget Umeå Energi – att fokusera på ett nytt, hållbart projekt.

Hållbara Ålidhem består idag av fyra hus med totalt 137 lägenheter och en vinterträdgård. Projektet domineras av ett hållbart perspektiv. Här används miljömässiga byggnadsmaterial, en av Sveriges största solcellsanläggningar är under uppbyggnad, och varje hyresgäst kan i realtid se och justera sin energiförbrukning. Allt utan kraftiga hyreshöjningar för de boende.

Målet med Hållbara Ålidhem är minskad miljöpåverkan men också ökad trivsel. Synpunkter från de boende välkomnas, vilket bland annat resulterat i en vinterträdgård på 150 kvadratmeter. Projektet som helhet står under ständig utveckling och utvärdering:

– Bostaden vill verka för en hållbar utveckling i samhället, och projektet är en viktig del i detta. I praktiken gör vi det som är möjligt med dagens teknik. Vi uppnår resultat och utvärderar våra insatser. Och framförallt, vi gör det på ett sätt som är hållbart ekonomiskt även för de boende. I den meningen är vägen också målet, säger Ann-Sofi Tapani, vd på Bostaden som är initiativtagare till projektet.

Relaterade artiklar

NCC bygger ut vattenverk i Umeå
Klartecken för Umeås nya kvarter
Nytt landmärke – Sveriges högsta kontorshus i trä
Miljardprojekt under skidbacke