Nyheter

Svenskt brons i yrkes-VM

Rörmokaren Björn Landin tyckte att det svåraste var noggrannheten, det gällde att göra rätt på graden och millimetern. Foto: Viktor Fremling

Efter 22 timmars tävlande med millimeterprecision var han inte säker på hur det skulle gå.
Men vid prisutdelningen stod det klart att VVS-installatören Björn Landin tog brons i yrkes-VM.
– Det trodde jag inte alls. Efter sista tävlingsdagen tänkte jag att jag lika gärna kan komma på tionde plats, så det känns jättebra, säger Björn Landin.

Yrkes-VM, eller World Skills, 2017 är avgjort och 58 länder skickade i sina bästa tävlande och nästan 1 300 yrkesskickliga ungdomar kämpade om medaljerna. Det är det största Yrkes-VM som arrangerats hittills.

Det svenska yrkeslandslaget bestod i år av totalt 27 killar och tjejer som tävlade inom 26 olika yrken, allt från flygtekniker till florist.
Laget lyckades ta en medalj, ett brons, under tävlingen. Bronsmedaljen togs av Björn Landin från Hortlax, som är Sveriges tävlande inom yrket VVS-installation.

– Det känns roligt, riktigt härligt. Att vara med och tävla var en upplevelse och eftersom jag tävlade mot andra som är bäst i sina länder visste jag inte hur det skulle gå och om jag hade chans på medalj, säger Björn Landin.

Vägen till bronset har gått via vinst i Yrkes-SM, utbildning vid Strömbackaskolan i Piteå, jobb på Rörcentrum och många timmar på förberedande träning.
– Jag har byggt uppgifter som liknar de i tävlingen. Vi fick tillgång till testprojekt för att öva.
Och det lönade sig.

De tävlande, 30 stycken i finalen, sattes under tidspress och med hårda krav på noggrannhet. På 22 timmar, fördelat på fyra tävlingsdagar, skulle de bygga en solfångaranläggning med tank och ansluta den till ett vatten- och värmesystem.

Sedan skulle de ansluta toalett och tvättställ på andra sidan en vägg i tävlingsbåsen.
– En grad eller millimeter fel gav poängavdrag. Uppgiften i sig var inte svår, utan det svåra var att det skulle vara så exakt. Jag var orolig för att inte hinna klart, säger 21-årige Björn Landin.

Av de 30 som tävlade var det endast 10 som hann göra klart uppgiften.
– Så jag är nöjd att jag hann klart. Och jag tänkte att nu är jag i alla fall bland de tio bästa.

Vid den pampiga prisutdelningen stod det klart: det blev brons för Björn.
– Det var oväntat, men känns så klart jättekul. Det är en ära och det är skönt att veta att man är bra på sitt jobb, säger han.

Det svenska Yrkeslandslaget lyckades också kamma hem sju Medallion for Excellence, en utmärkelse som tilldelas de tävlande som visat prov på exceptionellt hög kvalité och lyckats samla in höga poäng (700 eller över) i respektive yrkeskategori.
– Det var synd att inte fler tog medalj, för alla i det svenska laget är verkligen jätteduktiga.

Yrkes-VM, eller World Skills, 2017 är det största Yrkes-VM:et hittills. Mästerskapet hölls på Abu Dhabi National Exhibition Centre, ADNEC, som är det största utställningscentret i Mellanöstern, 105 000 kvm stort.
Cirka 140 000 anhöriga, coacher, journalister och besökare från hela världen över har följt mästerskapet på plats.

Två  personer fick guldmedalj i VVS: Armin Taxer från Österrike och Marcel Wyss från Schweiz. Inga silvermedaljer delades ut. Bronset delade Björn Landin med Hyeongwook Kim, Korea, Nima Hosseinpoursaloukolaei, Iran, Daniel Martins från Storbritannien. 

Yrkes-VM 2017 var den 44:e upplagan av WorldSkills Competition.