Nyheter

Sverige hett i Kina

För A-hus handlar mycket om Kina just nu. Som första svenska företag ska man leverera trähus till Shichuanprovinsen.

Det var när en kinesisk delegation från ett kinesiskt departement för turism och kultur, besökte svenska sågverk för att hitta en leverantör av trävaror som kontakten mellan A-hus etablerades.

— De tyckte att vi hade ordning och reda och de gillade vår öppna dialog. Sedan upptäckte de vår husproduktion och ville köpa hus istället för bara brädor. Det var lite exotiskt för dem, säger A-hus exportchef Per-Åke Lundin.

I somras skrevs ett kontrakt på 20 miljoner kronor avseende åtta exklusiva trähus som ska bilda ett skidhotell. Totalt omfattar husen trettioåtta sviter.

Byggkomponenterna tillverkas i A-hus fabrik utanför Kungsbacka från slutet av augusti till slutet av september. Husen levereras sedan till Chongqing i Sichuan-provinsen, där en kraftig jordbävning ägde rum 2008. Byggnadsstilen är kanadensisk-amerikansk, då den kinesiska beställaren vill ha ”rocky-mountain-stil”.

— Nu vill de förbättra turismmiljön i området. Här är det enda stället där de finns vilda pandor men ingen har vågat åka hit för att det är jordbävningar. Nu förbättrar vi detta med säkra hus, säger Per-Åke Lundin.

Beställningen från Kina är välkommen.
— Beställningen kom verkligen i rätt tid under lågkonjunkturen. Istället för att behöva säga upp ungefär fem personer har vi behövt ta in fem personer för att arbeta med detta, säger Per-Åke Lundin.

Finns planer på ett utökat samarbete?
— Absolut. Kineserna har varit här flera gånger för fortsatta affärer.

Hur ser orderingången ut i övrigt?
— Den är faktiskt bättre nu än tidigt i vintras då den var katastrofal. Då låg orderingången på cirka 20 procent av normalåren från 2005-2006. Nu ligger den på cirka 60-70 procent.