Nyheter

Sveriges energisnålaste villa byggs i Skåne

I mitten av februari påbörjas byggandet av Sveriges energisnålaste villa. Energin för huset ska produceras lokalt i fastigheten och ge ett energiöverskott.

Hur villan ska bli ett så kallat plus-energi-hus vill inte företaget Prime Project som står bakom projektet avslöja. Först när spaden sätts i jorden i mitten av februari ska mer information lämnas om energi- och byggtekniker som ska göra villan till Sveriges energieffektivaste.

— Jag vill inte säga mer än så förrän vi börjar bygga. Men vi kommer att ta in en entreprenör som bygger enligt våra riktlinjer, säger Karin Adalberth från Prime Projekt, civilingenjör och teknisk doktor i byggnadsfysik.
Villan ska vara självförsörjande med energi som används till uppvärmning, hushållsel och varmvatten. Den kommer bara att använda en fjärdedel av energin som används i vanliga svenska villor.

När bygget påbörjats kommer villan i Åkarp, norr om Malmö, att förses med en utställningspaviljong där energiteknik, inomhusmiljö, estetik och ekonomi kring projektet visas.