Nyheter

Sveriges högsta hyreshus

76 meter högt med sjöutsikt. I sommar startar bygget av Sveriges högsta nyproducerade hus för hyresrätter. <br></br> — Det här är bland det största vi gjort, säger Anders Borg, projektledningschef för nyproduktion på Familjebostäder.

Höghuset med 24 våningar ingår i den nya stadsdelen Hornsbergs Strand, som just nu byggs på nordvästra Kungsholmen. Sammanlagt kommer 82 hyresrätter att rymmas i det rekordhöga huset, som får en fasad av räfflad prefab-betong och glas.

— Det var nog en beställning från Stockholms stad att vi skulle bygga högt i det här läget, så nu gör vi det, förklarar Anders Borg.

Höghuset ingår i ett större paket där cirka 300 hyresrätter ska byggas, fördelat på två kvarter. Enligt Anders Borg är de två kvarteren ett av de största projekten som Familjebostäder varit inblandat i.

— Vi startar bygget i augusti och det ska stå klart 2011. Hyran kommer att bli innestadsmässig på cirka 1 700 till 1 800 kronor per kvadratmeter, säger han.

Produktionskostnaden för de två kvarteren ligger på cirka 840 miljoner kronor. Höghuset byggs i en totalentreprenad av Värmdö Byggentreprenader.