Nyheter

Sveriges största byggnad i limträ

Ett lager i Markaryd blir Vveriges största limträbyggnad. Bild: Moelven Töreboda.

Moelven Töreboda AB levererar limträstomme till den största byggnad som uppförts med limträ i Sverige. Det är ett distributionslager som byggs åt Södra Interiör AB utanför Markaryd.

Totalt omfattar leveransen 2 100 m3 limträ. De största limträbalkarna i projektet är 170 stycken hängbuksbalkar som är 24 meter långa och 1,7 meter höga. Byggnaden blir 108 x 240 meter med en totalt höjd på 13 meter. Montaget på plats görs av en underentreprenör, MontageConsult AB.

– Det känns väldigt kul att vi har fått det här förtroendet. Vår nya projektfabrik passar väldigt bra för det här jobbet. Produktionen är relativt okomplicerad och likaså konstruktionen. Den stora utmaningen är logistikplaneringen, så att vi kontinuerligt kan leverera och producera i rätt tid, säger Moelven Törebodas projektledare Erik Augustsson som arbetat med projektet sedan november 2012, i ett pressmeddelande.

Den totala montagetiden uppskattas till mellan 14 och 16 veckor, och leveranserna inleds vecka 23. Lagans Byggnads AB är totalentreprenör för bygget.