Nyheter

Sveriges största chokladhus

Chokladhuset som föreställer rådhuset i Skövde är 2,65 meter högt, 3 meter långt och 1,5 meter brett. Foto: Ica Maxi Skövde.

Sveriges förmodligen största chokladhus har byggts av en Ica-handlare i Skövde. Det är en skalenlig modell av Skövdes rådhus.

980 stycken mjölkchokladkakor, 380 vita chokladkakor och 4720 Non stop har gått åt till den ätbara konstruktionen.

– Ett pepparkakshus hade varit enklare, säger initiativtagaren Micke Petersson.

Att bygga ett eget chokladhus blev förra årets nykomling i julpysslet. ICA Maxi Skövde låg bakom en instruktionsvideo på Facebook.

I år ville ICA-butiken, med handlaren och eldsjälen Micke Petersson i spetsen, ta idén ett steg längre och utmana genom att bygga Sveriges största chokladhus. Valet föll på en skalenlig modell av Skövdes rådhus.

– Att bygga rådhuset i Skövde helt i choklad är en helt galen idé – så vi var såklart tvungna att testa, säger Micke Petersson.

Själv erkänner han att han är en större entusiast både när det gäller att äta choklad och komma med idéer än att bygga hållbara konstruktioner.  Efter assistans med att ta fram skalenliga ritningar och en hållbar konstruktion, som förstärkts med trä och skruv, inleddes arbetet med att bygga och dekorera huset.

– Finns det bara en stabil stomme så kan jag gärna ta vid. Jag har varit med och sågat chokladkakor med figursåg.

Byggmaterialet har bestått av 980 stycken mjölkchokladkakor, 380 vita chokladkakor, som använts till bland annat fönsterkarmarna och 4720 Non stop-praliner, som man dekorerat med.  Cirka 340 arbetstimmar har det tagit att bygga huset, och vi har varit 6-7 personer som jobbat med projektet.

– Det var inte helt enkelt. Chokladen smälter ju så det blev lätt fingeravtryck. Dessutom var taket bräckligt så vi fick smeka på Non stop för att inte riskera att knäcka det. Det har gått åt några extra chokladkakor, måste jag erkänna. Ett pepparkakshus hade varit enklare.

Byggnaden är 2,65 meter hög, tre meter lång och 1,5 meter bred, något som borde göra det till Sveriges största chokladhus.

Världsrekordet i kategorin ”världens största chokladskulptur” sattes i september tidigare i år av en av byggnaderna i chokladnöjesparken i staden Jiashan i Kina.

–  Något Sverigerekord har vi inte hittat, men vi kan nog säga att vi har satt ett rekord. Ett sådant chokladhus som vi har byggt har aldrig tidigare konstruerats – om man bortser från originalet i tegel.