Branden i Göteborg

Polisen: Svetsjobb orsak till branden på Oceana

Badparken Oceana som NCC nu bygger skulle stå klar till sommaren. Foto: Henrik Ekberg
Vattenparken Oceana skulle stå klar till sommaren. Foto: Henrik Ekberg

Enligt polisen var det svetsning av en vattenrutschbana som startade branden på Oceana vid Liseberg i Göteborg. Det rapporterar GP som har tagit del av polisens tillbudsrapport till Arbetsmiljöverket.

Vid den omfattande branden, som startade den 12 februari i år, omkom en person och stora delar av det nya vattenlandet förstördes. Ännu har ingen exakt förklaring givits till vad som startade branden, men nu uppger GP, som har tagit del av polisens tillbudsrapport, att det var ett svetsjobb.

Ur polisens rapport: ”Vid svetsning av vattenrutschbanan så startade en brand som sedan spred sig vidare till resterande byggnad. Branden spred sig snabbt och skapade stor förstörelse. Medarbetare kom till platsen i sin roll som polisen. Det var mycket folk platsen och medarbetarna försökte få bort människor från platsen för att inte människorna skulle bli skadade. I samband med detta så sker en explosion som orsakas av den pågående branden. Explosionen är kraftig och med det kommer även kraftig smäll. Det flyger mycket materiel som inte träffar någon av medarbetarna.”

NCC, som var totalentreprenör för byggprojektet, var på slutspurten av bygget, till sommaren skulle vattenparken stå klar. Amelie Winberg, presschef på NCC, poängterar att de nya uppgifterna enbart är en tillbudsanmälan som gjorts av polisen, den riktiga utredningen om brandorsaken är inte klar än.

– Vi har ingen kännedom om denna tillbudsanmälan utan vi väntar på att myndigheternas utredning ska bli färdig, säger hon.