Nyheter

SVT granskar dödsolycka

I maj 2011 omkom den 26-årige montören Christian Wikström i en arbetsplatsolycka i Arenastaden.
Ännu har ingen åtalats för den tragiska olyckan.
Ikväll granskar SVT:s Uppdrag granskning fallet – och varför så få ställs till svars för dödsfall på byggarbetsplatser.

2011 var Peab huvudentreprenör när Vattenfalls nya huvudkontor byggdes i Solna. Christian Wikström från Färila i Hälsingland var en av de som jobbade för en av Peabs underentreprenörer. Tillsammans med en kollega höll han på att montera en trappa på nionde våningen, när allting rasade. Christians liv gick inte att rädda.

Anna-Klara Bankel är reporter på Uppdrag granskning. Hon har fått en mörk bild av hur illa det kan fungera på byggarbetsplatser.

– En byggarbetsplats är ju en stängd plats för allmänheten, det är kanske inget man funderat så mycket över hur farligt det faktiskt är på ett bygge. När man inser det, blir man mörkrädd när man förstår vilka risker företag ibland tydligen är beredda att ta.

Hon konstaterar i sitt reportage att alla inblandade, inklusive Peab, fick information om att det fanns olika byggfel på trapporna, men också att det var fel på ritningar, att det saknades riskanalyser och arbetsberedningar. 

– Upprepade gånger gjordes det påpekanden från skyddsombud om fallskydd som inte användes. Till det kom ett uppskruvat tidstempo där arbetarna berättar om svår stress och arbetspass till in på natten. 

Anna-Klara Bankel berättar att det har varit mycket jobb för reportageteamet att få tillträde och filma på byggen, att det krävts mycket dialog med företagen. Ibland har de inte blivit insläppta.

– Men det mest problematiska är när man skrämmer anställda från att medverka. Våra granskningar kan ju bidra till att misstag inte upprepas och framtida olyckor undviks. Det finns platsledningar som inser det och bjuder in, men tyvärr har vi mött för många exempel på motsatsen. Vår granskning bygger i det här fallet som alltid annars på mod hos enskilda att stå upp fastän det blåser.

Bittan Andersson, mamma till den omkomne Christian, har kämpat i motvind i många år för att få ett avslut – och att någon ställs till svars. Hon hoppas att Uppdrag gransknings inslag kan sätta nytt fokus på ansvarsfrågor och framför allt den bristfälliga lagstiftningen.

– Med den lagstiftning som nu är så kommer ingen att ställas till svars för min sons död. Att Uppdrag granskning tar upp ärendet är bra för att bland annat klargöra ansvarsfrågan på bygget, där alla skyller ifrån sig. Regering och riksdag måste få upp ögonen för hur det går till på byggena, så att det blir en lagändring. 

Uppdrag granskning sänds i SVT 1 kl 20.00 idag onsdag 18 januari. 

Länk till SVT:

http://www.svt.se/ug/christian-dog-pa-jobbet-sakerhetsbrister-var-kanda