Infrastruktur

Sweco får nytt uppdrag för Stockholms tunnelbana

tunnelbana Stockholm
Swecos uppdrag i samband med tunnelbanans utbyggnad startar omgående och beräknas pågå två år framåt. Foto: Getty Images

Sweco vinner ytterligare uppdrag i samband med utbyggnaden av Stockholms tunnelbana mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

– Det är mycket glädjande att Sweco får fortsatt förtroende att utveckla ett av Stockholms viktigaste infrastrukturprojekt i modern tid. Det är ett projekt som skapar såväl effektivt resande som trygga och bra miljöer. Vi har både kapacitet och förmåga att med smarta digitala verktyg och innovation lösa de komplexa frågeställningar och nya förutsättningar som uppdraget kräver, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd för Sweco Sverige.

Det nya uppdraget omfattar att ta fram systemhandlingar för den nya linjens stationer vid bytespunkterna Fridhemsplan och Liljeholmen. Det innebär arbete med hela miljön för utbyggnaden, från resenärens utrymmen till installationer och konstruktioner i bergrummet.

Stationerna öppnar 2034

Sweco vidareutvecklar även de pågående uppdragen som erhölls tidigare i år, vilket bland annat omfattar arbete med samtliga stationers uppgångar utmed den nya linjen. Sedan 2015 arbetar Sweco också med de sju stationerna utmed den blå linjens utbyggnad till Nacka och söderort.

Swecos uppdrag startar omgående och beräknas pågå två år framåt. De nya stationerna planeras att öppna 2034. Det samlade ordervärdet uppgår till cirka 32 miljoner kronor.