Nyheter

Sweco köper Aros Arkitekter

Sweco stärker sin arkitektverksamhet och förvärvar Aros Arkitekter. I och med köpet får Sweco 80 nya medarbetare.

Efter förvärvet har nu Swecos arkitektverksamhet cirka 500 medarbetare och befäster positionen som Nordens största arkitektföretag med verksamhet på arton orter i Norden.

— Genom förvärvet får vi nu en viktig lokal närvaro i Uppsala och Norrtälje. Dessutom är Aros starka inom segment som handel, hotell och bostäder. Där finns vi redan men nu växer vår spjutspetskompetens, säger Jan Mattsson, vd Sweco Architects.

Aros Arkitekter har funnits på marknaden sedan 1980. Utöver Uppsala och Norrtälje har man kontor också i Stockholm. Företaget är just nu involverat i många stora projekt över hela landet, bland annat Hotell Clarion Arlanda och Kistamässan i Stockholm.

Varför var det intressant för Aros Arkitekter att bli uppköpta?

— Bland annat för att vi har en närhet till tekniska konsulter på övriga Sweco. Det skiljer oss från många andra traditionella arkitektkontor.

Också på Aros Arkitekter är vd:n Jan-Ove Fogelberg glad över förvärvet.

— Både våra kunder och medarbetare får tillgång till Swecos samlade kompetens och en större geografisk närvaro. Att tillhöra ett större sammanhang är ett naturligt steg i vår utveckling, säger han i ett pressmeddelande.

Jan Mattsson vill inte säga hur mycket förvärvet kostar, men tillägger att Aros verksamhet överlåts den 1 oktober.

Innebär förvärvet att ni ser positivt på arkitekturkonjunkturen?

— Förvärvet är inte kopplat till konjunkturen utan är strategiskt. Men annars så ser vi positivt på konjunkturen. Orderstocken är bättre nu än 2009 som var ett mellanår för de flesta, säger Jan Mattsson.