Nyheter

Sweco utvecklar <br></br> ekostad i Kina

Konsultföretaget Sweco har varit med och utvecklat flera städer med ekologisk profil. Nu väntar det största uppdraget hittills — en ny ekologisk stad i regionen Tangshan i Kina.

Den nya staden ska ligga cirka 25 mil öster om Peking och bli 150 kvadratkilometer stor. I anslutning till staden planeras en djuphamn och ett industriområde.

— Kina är i stort behov av nya städer som kan avlasta trycket på landets trånga och förorenade megastäder. Sweco har arbetat i landet de senaste åtta åren och har utvecklat ett flertal städer och samhällen med ekologisk profil och det här är vårt största uppdrag hittills, säger Eva Nygren, vd för Sweco Sverige.

— Ett viktigt mål i all planering är att hitta integrerade lösningar för energi och miljö som minskar utsläppen av växthusgaser och därmed den globala uppvärmningen, säger Ulf Ranhagen, chefsarkitekt på Sweco och professor vid KTH som är projektledare för uppdraget.

Omkring en miljon människor väntas bo i staden. Swecos arbete genomförs på uppdrag av Administrative Committee of Tangshan Caofeidian Industry Zone