Nyheter

Sweden Properties döms att betala miljonbelopp

Företagen som drog igång ombyggnaden av Stadshotellet i Norrtälje döms att betala miljonbelopp till fyra underleverantörer.

Byggvärlden har tidigare berättat om ombyggnaden av Stadt i Norrtälje. Det anrika hotellet skulle byggas om till rymliga lägenheter, men när byggherren fick kassaproblem hotades den nybildade bostadsrättsföreningen Riddaren 1 av konkurs. Bygget stannade av och köparna till bostadsrätterna riskerade att förlora sina insatser.

Nu har Norrtälje tingsrätt beslutat att Sweden Properties Group och dess dotterbolag Torgholmen ska betala drygt två miljoner kronor till fyra underleverantörer.

Tingsrätten har gått på underleverantörernas linje eftersom Sweden Properties eller Torgholmen inte har svarat på skriftväxling eller infunnit sig vid rättegången.

De fyra underleverantörerna är Stockholms Plåtkonsult, Trävarufirma Pousette, Bravida och Svenska Koordinator. De har tilldömts mellan 400 000 och 600 000 kronor vardera, plus ränta och rättegångskostnader.

Men både Sweden Properties Group och Torgholmen har gått i konkurs, så frågan är om underleverantörerna kommer att få några pengar.
— Man ska nog inte räkna med full ersättning för sin fordran, säger Fredrik Wennerstrand, underleverantörernas ombud.

Han tycker ändå att domarna har ett värde eftersom de innebär en bekräftelse på att underentreprenörerna har en otvistig fordran i Sweden Properties och Torgholmens konkursbo. En sådan bekräftelse är en förutsättning för att kräva utmätning av företagen.

— Men det får vi ta ställning till senare. Nu avvaktar vi konkursförvaltarens förvaltarberättelse för att se om det finns möjligheter att hålla styrelsen personligt ansvariga, säger Fredrik Wennerstrand.

De fyra underleverantörerna stämde även Riddaren 1 för uteblivna betalningar vid Stadtbygget. Processen pågår fortfarande.

Om tingsrätten kommer fram till att även Riddaren 1 är betalningsskyldig kan underleverantörerna vända sig till en av de tre parterna för att få sina pengar.

Men Lars Nydahl, tillfällig ordförande för Riddaren 1, är inte orolig för att hamna i en ännu svårare sits:
— Vår bedömning är att processen inte är avgörande för rekonstruktionen av Riddaren 1. Det är snarare ett irritationsmoment.

Konkurshotet är fortfarande överhängande för bostadsrättsföreningen. Lars Nydahl diskuterar för närvarande med ett stort antal parter, bland annat kreditgivare, för att få till stånd en lösning. Föreningen har omkring 80 miljoner kronor i skulder.

Bygget mitt i Norrtälje står fortfarande stilla. Föreningen har byggt färdigt taket och utfört en del ventilationsåtgärder och planerar att riva ett hus på tomten.