Nyheter

Swerock vinner Nordbyggs Guldmedalj

Fr v Peter Söderberg, projektledare Nordbygg, lämnar över priset till Karl-Gunnar Karlsson, VD på Swerock.

Peabbolaget Swerock är med sin ECO-Betong vinnare i Nordbyggs tävling Årets mest innovativa produktnyhet.

– Vi är mycket glada och stolta över att Swerock vinner denna tävling, säger Karl-Gunnar Karlsson, VD på Swerock. Det är ett kvitto på att vi fokuserar på hållbarhet och rätt saker inom Peabkoncernen.

ECO-Betong vann i hård konkurrens med bland annat Solcellspaneler anpassade för tegelpannor samt väggelement med halm. 

– Jag tror ECO-Betong har fått stor uppmärksamhet tack vare dess egenskaper, där bra prestanda kombineras med minimering av CO2-utsläpp, säger Karl-Gunnar Karlsson, VD på Swerock, i ett pressmeddelande.

– Produkten vi utvecklat underlättar helt enkelt för våra kunder att göra ett klimatförbättrande val. Betong där den energikrävande cementen delvis ersätts med slagg är en väl beprövad produkt internationellt och har många tekniska fördelar. ECO-Betong kan, beroende på typ av användningsområde, minska betongens klimatbelastning med upp till 50 procent.

Det bindemedel som används till ECO-Betong är en restprodukt från ståltillverkning. Swerock har via sitt dotterbolag Swecem investerat över 100 miljoner i en fabrik i Oxelösund där masugnsslagg från SSAB tas emot lokalt för att sedan granuleras och malas till ett bindemedel.

– Utnyttjandet av en lokal biprodukt är ett bra exempel på hur vi verkar efter Peabs övergripande strategi – ett närproducerat samhällsbyggande. Vi blir resurseffektiva och säkrar samtidigt vår tillgång på slagg, säger Karl-Gunnar Karlsson. Genom att ha slaggproduktionen inom landets gränser minskar också behovet av klimatpåverkande transporter markant. I dag importeras slagg från andra länder.

Tävlingen Årets mest innovativa produktnyhet är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin, Nordbygg och Svensk Byggtjänst.