Nyheter

Syndikalister i kampanj mot Årebyggare

Stockholmare som spanade in Grand Residence i Åre på sportlovet möts nu av en affischkampanj där fastighetsbolaget bakom lyxprojektet anklagas för att lura byggjobbare.

Syndikalisterna har gjort sig kända för spektakulära aktioner i samband med arbetsplatskonflikter runt om i landet de senaste åren. Blockader och demonstrationer ingår i arsenalen.

Strax före jul inleddes en blockad mot Grand Residence i Åre som lyxrenoveras av bolaget Q-apartment. Färdiga bostadsrätter finns redan till försäljning.

Polisen hindrade snabbt blockaden och Syndikalisterna har haft svårt att upprätthålla aktionen sedan dess.

Nu tar de dock till ett nytt vapen i kampen med Q-apartment. En affischkampanj i Stockholms innerstad riktar sig till tänkbara köpare av lägenheter i Grand Residence. Syndikalisterna skriver att en köpare också ”köper … skulden till de arbetare som arbetat där”.

Enligt Syndikalisterna har deras medlemmar inte fått ut löner motsvarande 650 000 kronor. Q-apartment hävdar å sin sida att kraven är obefogade.

— De måste vända sig till sin arbetsgivare. Vi har inte anställt några arbetare utan anlitat en entreprenör som ska utföra arbetet, sade arbetsledaren Patrick Sturm till Östersunds-Posten i december.

Renoveringen av Grand Residence har varit stormig. Tidigare har kommunen hotat med vite sedan renoveringen påbörjats utan färdigt bygglov. Ett antal polska byggjobbare har också tvistat om obetalda löner.

Affärsvärlden.se