Nyheter

”Tack vare rot-avdraget kan vi hålla samma takt”

När Jan Höglund, vd på Byggbolagen, hörde att regeringen återinför rot-avdraget hoppade han högt. <br></br> — Jag blev jätteglad, säger han. <br></br>Tack vare skattereduktionen bedömer han att företaget slipper gå i konkurs om et

— Utan rot-avdraget hade vi troligen fått stänga igen om en eller två månader. Det hade inte funnits underlag längre, vi kan inte leva på en tredjedel eller en fjärdedel av vad vi tidigare har haft, säger Jan Höglund.

Företaget Byggbolagen utför renoveringar av badrum och kök och riktar sig enbart till privatpersoner. I dagsläget har bolaget 10 anställda.

— Badrum och kök är de störtsa utgifterna att renovera i en kåk. Ska man strama åt gör man inte en badrumgsrenovering när marknaden går ner, det gör man när man har ett överskott, säger Jan Höglund.

Hösten har varit en tuff tid för företaget. I början hade Byggbolagen ganska många inbokade jobb, men sen började kunder boka av.
— Det var många som hörde av sig och sa att de hade förlorat pengar på aktier och fonder efter krisen och måste lägga badrumsrenoveringen på is, berättar Jan Höglund.

September, oktober och november var ”katastrofala” månader för Byggbolagen, enligt Jan Höglund, och företaget tvingades göra sig av med personal.

Men redan samma vecka som regeringen offentliggjorde sin satsning på ett återinfört rot-avdrag märkte Jan Höglund en förändring.

— Då var det väldigt många som gjorde förfrågningar om offerter. Det har inte lett till några uppdrag än, mer än ett par mindre jobb, men jag tror att rot-avdraget kan betyda en hel del, säger han.

Jan Höglund är också vd och ägare av företaget Cleaning Lady, som erbjuder städning i hemmet, och har sett vad skatteavdraget betyder för kunderna.
— Om en vara blir 25 procent billigare är det klart att fler köper varan. Det blir det ett tokuppsving, säger han.

Nu tror han att företaget kan fortsätta att hålla samma takt som under högkonjunkturen. Och han tror på en positiv effekt för hela byggbranschen:
— Tack vare rot-avdraget skulle ingen tjäna pengar på att göra jobb svart. Och kunden får en annan trygghet.