Nyheter

Taket på ridskola rasade

Mitt under en ridlektion rasade taket på ridskolan i utkanten av Uddevalla. Polisen beskriver att de sju barnen i ridhuset hade änglavakt.

Raset inträffade vid 19.30-tiden på tisdagskvällen. En ridlärare, sju elever och en förälder befann sig i byggnaden.

När polisen kom till platsen hade dock alla redan tagit sig ut. Två barn fördes till sjukhus, den ene misstänktes ha brutit armen och den andra hade nacksmärtor.

En polis på platsen beskriver att barnen hade änglavakt. När raset började sprang hästarna mot den del av byggnaden där taket inte rasade, tack vare det klarade sig de flesta barnen utan skador.

Flera föräldrar befann sig på en restaurang i närheten och sprang för att gräva fram sina barn. En flicka som grävdes fram av sin pappa hade troligtvis skadats svårt om hon hade hamnat en meter längre åt sidan.

En häst klämdes fast i raset och avlivades senare under tisdagskvällen.

Polisens tekniker ska undersöka platsen under onsdagen för att försöka fastställa orsaken till takraset. En teori är att plåttaket gav vika på grund av snölasterna. Snödjupet i området är cirka 50—60 centimeter.

– Med tanke på hur det ser ut och hur det har snöat kan det nog vara så. Vi hade en dag eller två i förra veckan när det regnade och sen blev det minus igen. Då blir snön mycket tyngre, säger Stefan Lång, inre befäl på Uddevallapolisen.

Ska man inte kunna förvänta sig att tak håller för snö i Sverige?
Man tycker det. Men det var länge sen vi hade en sådan här vinter. Vi kanske var bättre på att skotta tak förr, säger Stefan Lång.

Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka och vållande till kroppsskada.

Bara tre dagar före ridskoleraset kollapsade även ett tak i Vänersborg. Där var det en vitvarubutik som drabbades, men ingen skadades.