Nyheter

Taket rasade in på ridhuset

En del av taket på Flyinges största ridhus rasade i söndags morse. Inga djur eller människor skadades, men om raset hade inträffat några timmar senare hade hästekipage kunnat hamna under massorna.

En anställd som utfodrade hästarna hörde ett ljud vid sjutiden på morgonen men kunde inte identifiera det. Några timmar senare kom en ryttare in i det stora ridhuset och såg att taket hade rasat.

Den sektion av taket som rasade omfattar ungefär tolv gånger 20 meter. Hela byggnaden, som är uppförd 1984, mäter 84 gånger 40 meter.

— Det rids alltid i ridhuset, det används regelbundet, även om det inte var några större aktiviteter inbokade den dagen, säger Marianne Lilja Wittbom, vd på Flyinge.

I samarbete med Länsförsäkringar arbetar Flyinge nu med att utreda rasorsaken. Två olika konstruktionsbolag har besiktat byggnaden. Tills vidare är ridhuset avstängt och avspärrat.

Enligt Marianne Lilja Wittbom var delar av taket nyligen skottat.
— Det var inte mycket snö i söndags och på största delen av taket låg ingen snö. Vi värmer ju ridhuset med gas och det gör att taken blir varma, säger hon.

Nu hoppas Marianne Lilja Wittbom att en tillfällig konstruktion snart ska vara på plats, eftersom Flyinge har stora evenemang på gång.

— Vecka nio har vi bruksprov, det är ett årligt evenemang när man bedömer avelshingstar. Då använder vi hela anläggningen, alla våra fyra ridhus, säger hon.

Flyinge ska se över sina rutiner för skötseln av taken. Konstruktionerna för de övriga byggnaderna är annorlunda, så där bedömer Flyinge att det inte finns någon rasrisk.

Takras vintern 2010/2011:

Den 23 december rasade ett tak över tusentals kycklingar i ett stall i Södra Mellby.

Den 23 december rasade ett tak över ett hundratal kor i en ladugård i Sjöbo.

Den 25 december rasade halva taket på ett djurstall i Mörbylånga på Öland. Tusentals kycklingar dog.

Den 31 december rasade ett tak till ett grisstal i Onslunda utanför Tomelilla.

Den 6 januari rasade taket på ett parkeringshus i Lund.

Den 9 januari rasade delar av taket till Systembolagets lagerlokal i Tidaholm.