Nyheter

Takrasens svarta månad

Siffran på antalet rasade tak stiger. Bara under helgen rasade bland annat en nyinvigd sportarena, ett grisstall och en tennishall. En man omkom och tusentals djur stängdes inne under tak- och snömassor.

Under fredagen rasade taket till en maskinhall i Borås samman. En 70-årig man, som befann sig i lokalen, hann inte undan och omkom, uppger Sveriges radio. Dödsfallet är det mest tragiska exemplet från en svart helg i byggsverige med ett flertal takras.

Under lördagen störtade cirka 100 kvadratmeter av taket på nyinvigd sportarena i Vänersborg ned. Arenan invigdes så sent som i september 2009.

— Vi har ingen aning om hur det kunnat inträffa. Vi skottade taket senast under fredagen, säger enhetschefen Peter Nilson.

Under helgen råkade också ett stort antal djur illa ut när snötyngda tak rasade ned över dem. I Nyköping pågick en nationell kaninutställning i en tennishall när taket rasade. Hur många av de cirka 1 600 närvarande kaninerna som omkom är oklart. Söder om Linköping rasade också en ladugård med 300 djur ihop. Några av dessa dog omedelbart.

Flera experter kritiserar nu byggbranschen i allmänhet för slarv. Nikolaj Tolstoj, Boverkets enhetschef på Bygg- och förvaltningsenheten, anser att det bara är en gång av hundra som ett tak rasar av belastningen i sig.

— Ungefär hälften av alla takras beror på ett dimensioneringsfel. En fjärdedel beror på ett utförandefel och en fjärdedel på att byggnaden inte skötts om av fastighetsägaren, säger han.

Nikolaj Tolstoj får medhåll av Roberto Crocetti, gruppchef på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

— Min gissning är att 90 procent av alla takras inte inträffat om husen varit välmonterade, korrekt beräknade och välskötta, säger han.

Roberto Crocetti säger att de senaste tidens takras, i en del fall berott på mer än tung blötsnö.

— Ett par av husen har haft riktigt dåliga konstruktioner, utifrån de bilder jag sett. Det är ett under att de inte rasat tidigare, säger han.

Hans Frank, skadeexpert på Länsförsäkringar Skåne, anser att takrasen beror på okunskap.

— Det är inte slarv. I ärlighetens namn så dröjer det så länge mellan snöfall av den här digniteten i södra Sverige och jag tror att man glömmer bort alla krav däremellan, säger han.

Stöter ni som försäkringsbolag på konstruktioner eller material som förekommer extra ofta i takfall?
— Ofta handlar det om träkonstruktioner som saknar sidostabilitet.

Flera takras den senaste månaden

30 januari: Cirka 300 kvadratmeter av taket till en vitvarubutik i Vänersborg rasar.

2 februari: Taket till ett ridhus rasar samman, mitt under en ridlektion.

3 februari: Ett bussgarage i Frändefors säckar ihop. Totalt är det cirka 500 kvadratmeter tak som rasar.

3 februari: Taket till en byggnad som innehåller ett bussföretag och en elfirma i Frändefors rasade in.

3-4 februari: Inom loppet av ett dygn kollapsar två tennishallar i Stockholmstrakten.

5 februari: Ett tak i Lunds skola i Forsa, Hälsingland, rasar. Inga människor skadades. Kommunen har i efterhand konstaterat byggfusk.

6 februari: Cirka 500 grisar fastnar när ett tak på en svingård utanför Vänersborg rasar. Inga grisar skadas eftersom de sitter i stålburar.

11 februari: Entrétaket på Ica Maxi i Haparanda.

14 februari: Taket till en förrådsbyggnad på Gotland rasar. Totalt 750 kvadratmeter.

20 februari: Taket till Rosvalla tennishall i Nyköping, rasar samman. Raset inträffar under en nationell kaninutställning och mer än 1 500 kaniner stängs inne.

20 februari: Delar av taket på en företagslokal rasar in utanför Falkenberg.

20 februari: Ett plåttak vid paketterminalen vid Bockasjö i Borås rasar.

20 februari: Delar av taket på den kombinerade gymnastik- och tennisanläggningen Valldahallen i Kungsbacka faller ihop.

20 februari: Flera grisar fastnar sedan delar av taket till ett grisstall utanför Nässjö rasat.

20 februari: Lidköpings kommuns fritidsförvaltning bestämmer att stänga samtliga fritidsanläggningar på grund av snöovädret.

20 februari: Ett stort antal nötkreatur befaras ha klämts fast när delar av en ladugård söder om Linköping rasat ihop.